Проектът за нова библиотека на Варна предлага: Разходка сред лавици от книги в парка

В 133–годишната си история регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна е на път най-после да се сдобие със собствена сграда. Уникалният идеен проект, който спечели първо място в организирания престижен международен конкурс на община Варна, ще намери и техническо изпълнение от страна на победителя –холандската компания Architects for urbanity, която пое ангажимента за това пред кмета на града Иван Портних. Той връчи в понеделник наградата от 20 хил. лева на 5-членния екип от Ротердам - Марина Кунави, Ирген Салианджи, Айкатерини Петрочелу, Апостолия Софиади, Каролина Шосткиевич. Тяхната средна възраст е едва 28 г.

Те върнаха жеста с изящен макет на новата сграда и книга, в която са запечатали своя труд по целия проект. Едно от големите му достойнства е, че създава атмосфера и дух в новата сграда на голямо отворено и свободно културно пространство, едно усещане за разходка не само сред лавици от книги, а естествено продължение на разходката от парка, защото целият покрив е голяма зелена градина.

Проектът предвижда изграждане на 4-етажна сграда, висока под 20 м и с разгъната застроена площ 17 500 кв. м. Тя се вписва в общата визия на района, включително и със сградата на община Варна. Уникалното в нея ще бъде, че е без стълби и асансьори и за посетителите няма да има реално усещане за етажа, на който са.

Младите архитекти от Ротердам са правили последно проект на библиотека в Хелзинки, на още една библиотека и на 7 музея. Новата библиотека на Варна ще може да съхранява 1 266 000 тома и библиотечни документи, пръснати досега на 6 различни места в града. Това ще бъде първата библиотека, която се строи през последните 30 години в България след тази в Смолян, вдигната през 1985 г., посочи Емилия Милкова, шеф на „Пенчо Славейков” във Варна.

„Един дълго подготвян проект прави поредна стъпка за своята реализация, каза кметът Иван Портних. Той припомни, че подобен мащабен конкурс се провежда за първи път - заявките за участие са били 450, от които до конкурсната фаза са били допуснати 350 проекта от цял свят. Според Портних ще се търсят различни възможности за финансиране и до 4 години новата сграда може да стане.

По предварителни разчети за обекта ще са необходими 40 млн. лева. С решение на ОбС от 2013 г. проектът е обявен за приоритетен и ще може да се кандидатства по ОП ”Регионално развитие” - за обекти от културната инфраструктура. Има възможност за еврофинансиране от 10 млн. евро, посочи главният архитект Виктор Бузев. Той ще инициира и благотворителна кампания за набиране на средства.

Разрешително за строеж ще даде възможност за първа копка на новата библиотека още в началото на 2017 г., когато Варна ще е Европейска младежка столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони