Пълна блокада от утре и на пунктовете Илинден и Маказа

Родните превозвачите затворят от утре граничните пунктове Илинден и Маказа за всички видове превозни средства. Пропускателният пункт Златоград - Термес ще бъде блокиран в петък от 9 часа, каза пред Дарик Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Остават блокадите на Кулата и Капитан Петко войвода. Протестните действия на шофьорите ще продължат до пълното освобождаване на границата от страна на гръцките земеделци. В отговор на гръцките действия нашите превозвачи организират контрапротест по всички гранични пунктове между двете страни.

Йордан Арабаджиев уточни: "От утре сутринта, в 9 часа, българските превозвачи ще протестират спрямо гръцките блокади на граничните пунктове Маказа и Илинден и в петък от 9 часа - на Златоград. Ще протестират, докато се намери трайно и генерално решение на гръцките блокади. Българският автомобилен бранш не може да търпи повече подигравките на гръцките фермери, да се пита дали да вземе товари за Гърция, защото, както видяхте, през последните 3 седмици започнахме да играем на тото дали ще пуснат или не товарните автомобили".

По думите на Арабаджиев, до момента загубите за транспортните фирми са милиони евро.

"Общите загуби на транспортните фирми са над 10 млн. евро. Ако ние стоим безучастно - виждаме, че българското правителство няма с кого да преговаря, защото гръцкото правителство не може да преговаря с гръцките фермери, българският автомобилен бранш губи пазари, получава неустойки и вече сме притиснати до стената", каза той.

Превозвачите планират поетапно затваряне на границата с Гърция, за да може българските граждани, които се намират в южната ни съседка, да се изтеглят от страната безпрепятствено.

Коментари

Задължително поле