Изпратиха Трифон с химна и аплодисменти (обзор)

Хиляди се стекоха във Велико Търново, за да изпратят футболната легенда Трифон Иванов в последния му път.

„Аплодисменти за тати!“, извика през сълзи една от дъщерите на железния защитник, на когато служител на Министерството на младежта и спорта връчи наградата „Венец на победителя“ посмъртно. Препълнената с близо 5000 души зала на Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ избухна в тъжни аплодисменти.

Посмъртното отличие бе връчено на майката Маринка, която бе прикрепяна от близките си. Героят от САЩ 94 и почетен гражданин на Велико Търново бе изпратен за последно с националния химн и с химна на старопрестолния град.

Хиляди великотърновци, запалянковци, близки, приятели, звездите от САЩ '94, колеги, треньори, всъщност - цветът на българския футбол, дойдоха да кажат последно сбогом.

Траурната церемония и поклонението бяха организирани от Община Велико Търново при засилени мерки за сигурност. Дворецът се пукаше по шевовете, всички сектори бяха запълнени от хора с цветя. А десетки венци от приятели и институции бяха изложени в залата.

От 11,30 ч заприиждаха лимузини с футболни деятели. Още час и половина преди началото на ритуала дойдоха съотборниците на Туньо от славния национален тим.

През служебния вход влязоха шефът на БФС Борислав Михайлов, Наско Сираков и други. Всички носеха цветя и венци и не криеха сълзите си.

Христо Стоичков пристигна с великотърновски джип и слезе от него разплакан. Той дошъл в болярския град рано сутринта, но дълго време останал затворен в колата си, без да иска да говори с когото и да било. Почти всички от четвъртите в света още в 10 ч се събрали в кафенето на треньора Георги Василев край стадион „Ивайло“. Златните момчета на България се прегръщали разплакани и само мълвели „Бог да го прости“. Сред дошлите да изпратят Трифон бяха още неговите добри приятели и съотборници от „Етър“ Красимир Балъков, Цанко Цветанов, Илиян Киряков, Бончо Генчев, треньорът му при „виолетовите“ Георги Василев, както и Димитър Пенев, Христо Бонев, Георги Велинов, Валентин Михов и много други. Никой от тях обаче на влизане не пожела да се спре пред журналистическите микрофони.

Васил Матев, първият треньор на Трифон Иванов, си спомни, че за първи път е заработил с него през 1976 г., когато се сформирала паралелката по футбол в Спортното училище във Велико Търново. „Той дойде тогава от село Горна Липница - сподели Матев. - Беше слабичко и крехко момче, но си личеше, че има футболен талант. Укрепна чак в казармата, порасна с повече от 10 см. Много съжалявам за него.“

Бяха прочетени съболезнователни адреси от президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

„Отказвам да мисля и да говоря за Трифон в минало време, душата ми отказва този факт - се обърна в прощалното си слово кметът на Велико Търново Даниел Панов, който бе приятел и съмишленик с футболната легенда. - Трифон е велик футболист, така го познават по света. Аз и моето семейство обаче го познаваме като добрия човек с голямото сърце, готов да помогне на всички. Той е достоен и почтен българин и горд болярин!“

По време на церемонията градоначалникът обяви, че общината ще учреди ежегодна награда на името на Трифон Иванов за най-перспективен млад футболист и ще организира международен турнир за деца и юноши.

„Скъпи Туци, скъпи Туньо, скъпи приятелю, скъпи колега - каза неговият голям приятел и съотборник Бончо Генчев от името на футболните национали. - Ти си човекът, който ни даваше силата, вярата и духа и увереност в победата! Търсили сме през годините млади таланти, които да приличат на теб, но все още не сме ги намерили. Дано да сме живи и здрави, да открием такива!“

Христо Стоичков целуна за сбогом своя приятел и съотборник. Славната осмица остави в ковчега лекарството за отслабване, което Трифон му поръчал да донесе от САЩ, за да е във форма за бенефиса на Камата през май.

„Трифон Иванов беше много скромен човек и ако можеше да стане и да погледне колко много хора го изпращат сега, нямаше да се чувства комфортно“, каза Валентин Михов.

Опело в тесен кръг на Преображенския манастир

Близките на Трифон Иванов пожелаха преди погребението да бъде извършено опело в Преображенския манастир край Велико Търново. С траурната церемония бе ангажиран игуменът отец Георги.

Ковчегът с тялото на железния защитник бе откаран от траурната агенция в манастирската църква за служба в тесен семеен кръг. По изричното желание на близките на опелото не бяха допуснати журналисти и външни лица. Пътят и целият район около манастира бяха отцепени от полиция.

Веднага след това процесията ще потегли към Велико Търново за поклонението в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ