Поклон пред Левски в размирния Босилеград

Сънародниците ни в Босилеград ще отбележат годишнината от обесването на Васил Левски в петък на фона на големи размирици там, казаха от културноинформационния център /КИЦ/ на българите.

Два автобуса с униформени полицаи и жандармерия от съседна Сурдулица и Вранье били изпратени и вчера заради опазването на реда. Почти месец Босилеград е раздиран от протести и контрапротести - едни срещу други са противниците и привържениците на кмета четири поредни мандата Владимир Захариев.

Градоначалникът не разрешава приватизацията на едната от двете бензиностанции в Босилеград, над която имал пълната опека и там зареждали негови хора. Обектът обаче е спечелен по съдебен ред от частен собственик, който иска да влезе във владание. Не го пускат и с полиция обаче. Така е и с местен цех за текстил, където също има голямо напрежение.

"Нарастващото социално-икономическо и политическо напрежение е без аналог в съвременната история на Босилеград. Въвличането на почти цялото население в социални брожения и екцесии е най-опасната, но и естествена тенденция в процеса за преразпределението на властта в условията на една система, лишена от елементарни демократични рамки и правила. Протестите показват, че гражданите все повече осъзнават необходимостта от правов ред, от почтени правила и демократичен начин на управление", се казва в съобщение на културния център по повод засиленото полицейско присъствие и всекидневните "екцесии" в Босилеград. В петък вероятно ще има не едно, а две поклонения пред паметника на Апостола - израз на пълната конфронтация сред населението в града, каза шефът на КИЦ-а Иван Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини