МОСВ бави и плана за Витоша

Министърът на околната среда Ивелина Василева върна проекта на плана за управление на Витоша за прецизиране. Решението й идва броени дни след като ведомството й върна и плана за управление на природен парк „Пирин“.

Мотивът за Витоша е, че липсвал научен доклад колко голяма да е бъдещата ски зона.
„Дали ски зоната ще бъде разширена или не, е предмет на анализ, какъвто не е представен от авторите на проекта. Това не е въпрос на моя преценка, пазарлък или преговори, а на научна обосновка, каквато липсва в плана“, каза Василева. Тя добави, че министерството е получило многобройни възражения срещу проекта от неправителствени организации. Към момента съществуващите ски зони заемат около 7-8% от територията на парка.

Екоминистърът твърди още, че проектът на „Пролес инженеринг“ за плана предлагал ски зоната в националния парк да се увеличи на 40%.

Министерството е поставило задача документите за Витоша да се редактират до края на март. След това проектът ще се внесе за разглеждане от Висшия експертен екологичен съвет, а за да влезе в сила, трябва да получи одобрение и от правителството. Василева заключи, че това все пак е природен парк и е необходимо да имаме предвид, че основната цел на плана за управление е опазването на природата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини