ЕК: Напредъкът на България е достатъчен Съвет съпредседателстван от вицепремиер и представител на ВСС ще функционира след края на евромониторинга

Млада шофьорка се удари в три паркирани коли и тераса на къща в Смолян

Стартира строителството на Софийския околовръстен път от магистрала „Тракия“ до ж.к. „Младост“

Обявена за издирване ученичка от Търговище се прибра у дома

Херо се разбра с „Берое“

Библиотеката на София на 91 години А1 подарява на Столична библиотека интерактивно студио

Съдят мъж за закана за убийство, кражба на дърва и незаконно оръжие Жертви на обвиняемия са баща и син в Еленско

34-годишен мъж открадна паметна плоча от гробище в русенско село

Германия предлага международно контролирана зона за сигурност в Северна Сирия

Булчинска рокля на Дженифър Лорънс със собствена хотелска стая

Хърватия влиза в битката за новия завод на „Фолксваген“

Арест след силна музика

Томислав Дончев: Не съм чул да има нарушения в някоя от спрените поръчки

„До момента аз не съм чул в някоя от тези процедури да има нарушение, дефект или корупционна практика“. Това заяви за вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев пред Нова тв.

Вчера стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил веднага да се спрат големи обществени поръчки за милиони и те да се проведат по новия закон. Целта е да се разсеят всякакви съмнения за нещо скрито или за задкулисие, когато се разходват големи обществени ресурси, коментира финансовият министър. Преди ден беше спирян изборът на изпълнители на двата лота на автомагистрала „Хемус“ заради „витаене на съмнения в обществото“.

Дончев изтъкна, че основанията за спирането на търгове са технически, а голяма част от тях не са завършили и са в начална фаза, като например поръчката за лични документи.

Сред причините за спирането може да бъде промяна в режима на финансиране.

„Това често се случва, когато някоя от поръчките е с европейско финансиране, а нещата са се променили. А и в крайна сметка всеки от възложителите има политическо ръководство. Това ръководство има право на съображения. Когато то има притеснения и вълнения, то има право да предприеме спиране на процедурите“, поясни той.

„Имаме случаи като този с изработването на личните документи. Колегите от МВР се обявили една огромна процедура за половин милиард. В същото време се получава писмо от БНБ, в което те казват, че вече разполагат с дружество, което така или иначе и в момента изработва документи за самоличност. В такава ситуация е нормално търгът да се спре“, уточни Дончев.

По въпроса за магистрала „Хемус“, вицепремиерът коментира: „Нима вие искате най-важният и най-стратегически проект, който е за Северна България да се договаря, да се строи и да се ползва и всичко това да е свързано със съмнения доколко е редно, законосъобразно“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.