Томислав Дончев: Не съм чул да има нарушения в някоя от спрените поръчки

"До момента аз не съм чул в някоя от тези процедури да има нарушение, дефект или корупционна практика". Това заяви за вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев пред Нова тв.

Вчера стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил веднага да се спрат големи обществени поръчки за милиони и те да се проведат по новия закон. Целта е да се разсеят всякакви съмнения за нещо скрито или за задкулисие, когато се разходват големи обществени ресурси, коментира финансовият министър. Преди ден беше спирян изборът на изпълнители на двата лота на автомагистрала "Хемус" заради "витаене на съмнения в обществото". 

Дончев изтъкна, че основанията за спирането на търгове са технически, а голяма част от тях не са завършили и са в начална фаза, като например поръчката за лични документи.

Сред причините за спирането може да бъде промяна в режима на финансиране.

"Това често се случва, когато някоя от поръчките е с европейско финансиране, а нещата са се променили. А и в крайна сметка всеки от възложителите има политическо ръководство. Това ръководство има право на съображения. Когато то има притеснения и вълнения, то има право да предприеме спиране на процедурите", поясни той.

"Имаме случаи като този с изработването на личните документи. Колегите от МВР се обявили една огромна процедура за половин милиард. В същото време се получава писмо от БНБ, в което те казват, че вече разполагат с дружество, което така или иначе и в момента изработва документи за самоличност. В такава ситуация е нормално търгът да се спре", уточни Дончев.

По въпроса за магистрала "Хемус", вицепремиерът коментира: "Нима вие искате най-важният и най-стратегически проект, който е за Северна България да се договаря, да се строи и да се ползва и всичко това да е свързано със съмнения доколко е редно, законосъобразно".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини