В очакване на Джок Полфрийман пред центъра за временно настаняване в Бусманци (СНИМКИ)

Общинската болница в Нова Загора има нов скенер

Михайлов подаде оставка

Борисов ще се срещне с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

Официално: Борислав Михайлов подаде оставка

Убиец влиза за 25 години зад решетките 23-годишният Тодор отърва доживотния затвор заради съкратен процес

Джулиана Гани и годеникът й пускат обща песен, осмиваща Ричард Величков

Премиерът Борисов: Партньорството между България и Израел продължава да е отлично във всички сфери

Дядо блъсна с колата си баба на пешеходна пътека

Съдът спря делото за преместването на Куйович

И това видяхме…

Антония Петрова-Батинкова с нови снимки от двумесечната й почивка в Гърция

Елен връхлетял върху кола, тя пък ударила друг автомобил

Децата ще учат три пъти „История славянобългарска”, и то по два предмета

„История славянобългарска“ ще се учи на три места в гимназиален етап – в предметите литература и история. Това обяви новият зам.-министър на образованието Деян Стаматов.

В началото на месеца образователният министър Тодор Танев подаде оставка, поискана от премиера Бойко Борисов заради напрежението около новите учебни програми. На негово място беше поставена Меглена Кунева, вицпремиер и лидер на Движение „България на гражданите”. Заедно с танев си отиде и зам.-министъра Ваня Кастрева, а на нейния стол седна Деян Стаматов.

Стаматов каза, че Кунева съвсем изненадващо му е предложила поста и той е приел със съзнанието, че това е голяма отговорност. Той призна, че все още се запознава с новите учебни програми, които новият екип наследи от предишния.
На въпроса защо някои народни песни остават само в часовете по музика, а излизат от учебниците по литература зам.-министърът отговори, че ако се предложи на съвременните ученици едно и също произведение на два места, той не му обръща внимание, когато му се наложи да го учи за втори път. Времето е различно, напомни Стаматов.

Стихотворението „Родна реч” на Иван Вазов ще се изучава в начален етап, а „Хайдути” на Христо Ботев – в пети клас в часовете по литература. „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово?” ще се изучава в часовете по история и цивилизация в шести клас.

Зам.-министърът обяви още, че в осми и девети клас учениците ще изучават световна история от 16-ти век до 21-ви век, а в 10 клас – национална история. Часовете за българската история са увеличени на 162 часа.

Относно учебниците по история за пети клас и буквара за първи клас, в които ще има големи промени от следващата учебна година Стаматов каза, че яснота ще има до две седмици.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.