Депутатите решиха: И армията ще пази границата ни

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които "развързват ръцете" на военните да помагат на граничарите да пазят браздата.

156 депутати от всички политически сили бяха "За". В кулоарите на парламента военният министър Николай Ненчев коментира, че предстои днес и утре да разговаря с вътрешния министър Румяна Бъчварова как военните да се включат в помощта за охраната на границата.

"Предстои да направим една съвместна пресконференция, за да изясним пред вас всички въпроси", обеща министърът. "Напълно сме готови да вземем участие в охраната на границата", подчерта Ненчев. "Бихме могли да участваме с наши формирования", изтъкна той.

Как точно военните ще помагат на граничарите обаче тепърва ще се уточнява. Засега е ясно, че военни и полицаи ще патрулират съвместно.

Основната причина, по думите му, за измененията в закона, са очаквания засилен миграционен натиск със затоплянето на времето.

На въпрос дали военните ще могат да стрелят по мигрантите, министърът на отбраната поясни, че това ще се уточнява от експертите на МО и на МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини