На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Снимка от две Българии

Защо не България?

През 90-те години на ХХ век те бягаха от България „немили-недраги” и малцина от тях погледнаха назад. 15 години по-късно терминал 2 не е единствено изход. За наследниците на „немили-недраги” пътят обратно е възможен и осъзнат. Въпросът вече не е „Защо България?”, а „Защо не България?”. През очите на модерните номади животът тук е различен – предизвикателен и пълен с възможности, видими отвън, но не и отвътре. Успехът им е възможен, защото мислят глобално, но действат локално – със стартъп компании, работа по арт или иновативни проекти, като учители или доброволци. В тази поредица ви срещаме с българските граждани на света, които преоткриват възможностите, които страната ни има, за да постигнат световен пробив с логото „Made in България”.

Младата уебдизайнерка и фотографка Ани се чувства успяла, когато е щастлива от това, което прави в момента

Преди да се запозная с Анета Иванова, мислех, че тя е автор на предизборния билборд на една дама – кандидат-кмет на столицата. Когато се срещнахме, разбрах, че Ани не е била изкушена да се включи в плакатната надпревара, нито да работи с български клиентки, защото… те не са я потърсили. Самоука е, но талантът й с фотографии с двойна експозиция впечатлил собственици на световно известни марки, които я наемали да работи по техни кампании.

Защо това дребно момиче с магически умения с дигиталната камера избира да остане в България? За някои отговорът й вероятно е по-скоро наивен: „Заради близките и приятелите, както и заради една школа за деца (ШДМНП „Дедал”), в която преподавам. Това е едно от нещата, които, ако реша да тръгна, ще ми е много трудно да оставя, понеже е много смислено”, пояснява тя.

Ани е уебдизайнер, но фотографията е тази, която я прави „някой” в професионалните среди, онлайн изданията и форумите за изкуство. Захваща се с фотоапарата на 13-годишна възраст, първоначално с автопортрети, а после развива уменията си в двойната експозиция. Определя се като гражданин на света, защото „няма граници за това, което правиш, и можеш да отидеш, където поискаш във всеки момент.” Интересен факт е, че в качеството си на фотограф се реализира в чужбина, а с фирмата си за уебдизайн работи и с български клиенти.

В портфолиото й от последните две години влизат три големи международни проекта – Diesel ползват нейни снимки за колекцията си от тениски. Pilot Pen й поръчват рекламна кампания на луксозна серия писалки. Германският мобилен оператор Oto Telefonica я кани в Хамбург да работи по проект със селфита. Но въпреки очевидния успех морето на Варна и желанието да участва в промяната на нещата я задържат тук. Опитът зад граница я изкушава, но като възможност да се развие. „Едно е да работиш в малка компания във Варна, друго е да отидеш в Хамбург, където са най-големите компании – BMW или Schweppes. Те не гледат толкова от коя националност си, колкото дали си вършиш работата и се интересуват от крайния продукт. Работила съм с такива клиенти и предполагам, че в бъдеще ще имам шанса да работя по същия начин”, пояснява тя.

Участието й в тези проекти е резултат на проучване от страна на фирмите чрез социалните мрежи и платформи за артисти. Обяснява, че отношението към нея като към българка било положително, отчасти защото в някои случаи тя била първата ни сънародничка, която работила за съответната компания. От опита си с чуждестранните фирми разбира как нещата се правят по правилния начин. Набира и самочувствие, че може да се справи. Има възможност да свери представата си как сме ние, българите. Казва, че се отличаваме с желанието си да общуваме, да сме отворени към другите. Определя ни като трудолюбиви, но без да генерализира.

С Ани се срещаме в София, но от думите й личи дълбоката й връзка с родната Варна. Вдъхновяват я стиховете на Христо Фотев, вълнува се от промяната на статуквото в града. „Варна е един много изостанал културно град. Почти нищо не се случва тук. Хората не ходят на театър, на кино, гледат телевизия и ходят по барове. Идеята ни в школата „Дедал” е не толкова да научим някого на изкуство, колкото да го накараме да погледне света от другата страна”, пояснява фотографката.

В позицията си на уебдизайнер със стартиращ бизнес Ани казва, че условията за фирмите в България са добри – ниски данъци, опростени процедури. Разликата в изискванията на българските и чуждестранните й клиенти е по отношение на качеството – в чужбина хората знаят по-добре какво искат и какво им трябва, изискват повече дисциплина и крайният продукт трябва да е на много по-високо ниво.

Ани се чувства успяла, когато е щастлива от това, което прави в момента. Макар и още да не е навършила 25 години, има стройна система от вярвания. Вдъхновява се от хората, които имат желание за развитие, събира се с усмихнати, позитивни, работещи и искащи да направят нещо с живота си съмишленици. Вярва, че може да бъде щастлива на много места, но „хората, които ценя, най-вероятно няма да са до мен”. Затова и засега Варна, България е нейното място. „Има много хора, които са свикнали с начина на живот в чужбина и не искат да се връщат, защото вероятно са прави за себе си, няма как да оцелееш в България с някои професии. Например, няма как да се практикува архитектура във Варна. Но има и такива, които се връщат, за да променят нещата”, завършва тя. Промяната иска време, но Ани е тук да я заснеме в двойна експозиция, насложена в образа на настоящето.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.