Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Велико Търново иска 557 543 лева от държавата за ремонт на храмове

Община Велико Търново е внесе искане за отпускане на 557 543 лв от републиканския бюджет чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Средствата са необходими за спешни ремонти на храмове.

Належаща е реконструкция на църквата „Св. Ирина“ в село Самоводене, за която са нужни 333 430 лева. Молитвеният дом е масивна трикорабна сграда от каменна зидария. Теренът на имота е стръмен и с голяма денивелация, като храмът е разположен в най-ниската част. Сградата, която е паметник на културата с художествено значение, в момента е в предаварийно състояние. Критично увредена е покривната конструкция, компрометирани сводове на тавана, като има пукнатини по цялата му дължина. Притворът на църквата е увреден и е неизползваем. Към настоящия момент е преустановен всякакъв достъп до храма и не се използва по предназначение.

От възстановителни работи на стойност 121 207 лв се нуждае църквата „Св. Параскева“ в село Беляковец. Сградата няма защитен тротоар, улуци и водосточни тръби за отвеждане на води при валежи. Увредена е покривната конструкция, има пукнатини по тавана. Стените са с окапала мазилка и частична ерозия на зидарията, за подмяна е дограмата на прозорците. Постройката е в аварийно състояние от нарушена конструктивна устойчивост. В момент е ограничен достъпа до храма.

За трети път от Община Велико Търново иска финансиране от 59 906 лв за възстановителни работи на църквата „Св. Параскева“ в село Никюп.Налага се и спешно възстановяване на разрушени пътни участъци от ул. „Спиро Константинов“ в Арбанаси, която е в аварийно състояние от пороя на 10 юни миналата година. Изровено е бетоновото покритие и е отнесена настилка от формиралите се потоци повърхностни води по време на проливния валеж.

„Дължината на повредения участък е 300 метра, което затруднява транспортния достъп до десетки жилища и обекти за обществено ползване. Нарушен е нормалния достъп до някои от архитектурно-историческите забележителности в южния край на село Арбанаси. Стойността на необходимите ремонтни дейности е близо 43 000 лева“, уточниха от общинската администрация.

От кметството в болярския град настояват и за възстановяване на извършени непредвидени разходи за неотложно почистване от дървесна маса и наноси на мостовете по реките Янтра и Белица, както и притоците им в землища на градовете Дебелец и Килифарево.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.