Мобилен екип помага на хора в риск в най-отдалечените села По европроект ги водят и на разходка по Камчия

26 са потвърдените огнища на птичи грип в страната Засегнати с анад над 1 000 000 пернати

Мъж изгоря при пожар в къщата си В Несебър пламна заведение, затворено от три месеца

Община Варна открива център за хора с тежки увреждания

Водолази ще се гмуркат с ретро-скафандър

Заради опасни скали е спряна теснолинейката до Разлог

Един загинал и 49 пострадали, след като влак дерайлира в Испания заради свлачище

Министър Желязков: Инцидентът с дерайлиралия влак е класически случай на форсмажор

Контрабандист на прекурсори остава окончателно в ареста Холандецът бил съден многократно в Белгия, лежал в затвора за търговия с дрога

Кметът на Шумен: Удовлетворен съм от свършената работа, продължаваме Градоначалникът писа 4 на заместниците, нареди Шумен в Топ-5 на градовете

Център за подкрепа на хора с увреждания ще бъде изграден във Велико Търново

Зелена светлина за производство на канабис в Гърция, 22 милиона евро са първите две инвестиции До края на годината се очаква да бъдат дадени още 14 лиценза

Интерпол отказа да приеме Косово

Кражба на домашна наденица разкриха в Разградско

Автомобил блъсна и уби жена на „Околовръстното шосе“ в София Пешеходката е пресичала неправилно

Велико Търново иска 557 543 лева от държавата за ремонт на храмове

Община Велико Търново е внесе искане за отпускане на 557 543 лв от републиканския бюджет чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Средствата са необходими за спешни ремонти на храмове.

Належаща е реконструкция на църквата „Св. Ирина“ в село Самоводене, за която са нужни 333 430 лева. Молитвеният дом е масивна трикорабна сграда от каменна зидария. Теренът на имота е стръмен и с голяма денивелация, като храмът е разположен в най-ниската част. Сградата, която е паметник на културата с художествено значение, в момента е в предаварийно състояние. Критично увредена е покривната конструкция, компрометирани сводове на тавана, като има пукнатини по цялата му дължина. Притворът на църквата е увреден и е неизползваем. Към настоящия момент е преустановен всякакъв достъп до храма и не се използва по предназначение.

От възстановителни работи на стойност 121 207 лв се нуждае църквата „Св. Параскева“ в село Беляковец. Сградата няма защитен тротоар, улуци и водосточни тръби за отвеждане на води при валежи. Увредена е покривната конструкция, има пукнатини по тавана. Стените са с окапала мазилка и частична ерозия на зидарията, за подмяна е дограмата на прозорците. Постройката е в аварийно състояние от нарушена конструктивна устойчивост. В момент е ограничен достъпа до храма.

За трети път от Община Велико Търново иска финансиране от 59 906 лв за възстановителни работи на църквата „Св. Параскева“ в село Никюп.Налага се и спешно възстановяване на разрушени пътни участъци от ул. „Спиро Константинов“ в Арбанаси, която е в аварийно състояние от пороя на 10 юни миналата година. Изровено е бетоновото покритие и е отнесена настилка от формиралите се потоци повърхностни води по време на проливния валеж.

„Дължината на повредения участък е 300 метра, което затруднява транспортния достъп до десетки жилища и обекти за обществено ползване. Нарушен е нормалния достъп до някои от архитектурно-историческите забележителности в южния край на село Арбанаси. Стойността на необходимите ремонтни дейности е близо 43 000 лева“, уточниха от общинската администрация.

От кметството в болярския град настояват и за възстановяване на извършени непредвидени разходи за неотложно почистване от дървесна маса и наноси на мостовете по реките Янтра и Белица, както и притоците им в землища на градовете Дебелец и Килифарево.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.