На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Лукарски: С блокади на границата с Гърция само ще нарастват загубите

„С блокади от едната и от другата страна на границата ни с Гърция само ще нарастват загубите и те няма да бъдат само в бранша на логистиката и транспорта, а ще има отражение и върху други браншове на икономиката.“ Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По думите му изчисления на загубите за България все още не могат да бъдат направени. „Към вчерашна дата, по данни от превозвачите, те са били около 10 милиона евро“, посочи Лукарски.

„Но след вчера и след ескалирането на напрежението съм сигурен, че числата вече са по-различни”, добави министърът на икономиката. Лукарски каза, трябва да има нормална логика, върху която да се разсъждава, а ситуацията в Гърция е извън тази логика. Има абсолютна абдикацията от страна на държавата по отношение на това, което се случа от тяхна страна на границата.

Има и отказ от страна на техните земеделци да контактуват със собственото си правителство, каза Лукарски. „Българското правителство е притеснено от това, че не вижда нормален механизъм на диалог и механизъм, по който ЕС да се намеси и да промени ситуацията на българо–гръцката граница”, каза още Божидар Лукарски. „Към момента нашето правителство няма много варианти за полезен ход”, добави министърът на икономиката.

Това, което засега се предприема, са едни деструктивни мерки, в отговор на деструктивните мерки на гръцките фермери, смята Лукарски. „За да се получат нещата, трябва да има активен диалог, в който основно място да заема гръцкото правителство, което към момента е пасивно и като че ли не го вълнува това, което се случва на нашата граница”, каза Лукарски.

Той посочи, че досега не е търсил контакт с колегата си в Гърция, тъй като не той е основният там, а трябва да има активна намеса на Министерството на земеделието и на Външното министерство на Гърция и на второ място намеса от страна на министърът на транспорта на Гърция, така както го правим ние. Икономиката е следствие, а не първопричина за случващото се.

Лукарски каза още, че в момента в МС се прави оценка на това, което се случва и ще се търсят всякакви правни способи за финансови обезщетения за нанесените ни щети. От своя страна всеки превозвач има също право да търси възмездие по правов ред. Това ще го направи и държавата ни на ниво ЕС.

Министър Лукарски обясни още веднъж, че реалните загуби тепърва ще се изчисляват и те ще имат ефект във времето освен върху превозваческия бизнес и логистиката, и върху други браншове.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.