Лом и Пантелей от Сърбия искат 1,8 млн. евро от Европа

България участва в международна операция срещу мащабна група за измами с криптовалута

Искат по-висока присъда за убиеца с резачката от Шумен Прокурор от Апелативна прокуратура-Варна не подкрепя

Голямото дерби Аякс – Фейенорд и два сблъсъка за титли в UFC са акцентите през уикенда по спортните канали на Мтел

20 украински моряци протестираха за заплатите си Корабът "Амсел" е арестуван във Варна за дългове към банка и фирми

3 години условно за студент убил търновец без причина Любомир Дерменджиев ще плаща 100 000 лева кръвнина на майката на жертвата

Данъчните в Бургас бесни на нарушител в училище Запечатаха ученически стол заради касови бележки

Откриха обновената база на Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Каракачанов: Не може в Европа да си измисляме проблеми, които ни разединяват

Хъркането, риболовът и вегетарианството могат да доведат до развод

8 месеца затвор условно за 79 лева подкуп, предложен на полицай

Николай Нанков: От 25 години има финансов недостиг за пътния сектор

Велико Търново е сред водещите генератори на икономически растеж в България Инвестиционната среда в Старата столица става все по-добра

Общински съветник дари кувьоз на детско отделение

Ирена Анастасова, БСП: Настояваме да бъдат отменени одобрените учебни програми по история за 10-и клас

Горски предприеха внезапна хайка срещу дърводобивни фирми

Внезапни проверки съвместно с медиите предприеха в четвъртък служители на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново по обектите на дърводобивни фирми. Инициативата за хайките бе на директора на ведомството в старата столица инж. Николай Николов.

Инспекциите, които продължиха часове наред бяха тематични. Целта бе да се установи дали се спазват промените в Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии. Измененията влязоха в сила през октомври миналата година и предвиждат дърводобивните фирми да са оборудвани със система за постоянно видеонаблюдение, която да отговаря на определени изисквания.

При акцията бяха проверени три фирми във Велико Търново. В две от тях инспекторите откриха неспазване на наредбата и направиха предписания. В обект в квартал „Чолаковци“ се натъкнаха на монтирано видеонаблюдение, но камерите са без видимост към входа и изхода на базата и не отчитат влизането на товарните автомобили. Записващите устройства не отразяват нито регистрационните номера на камионите, нито товара им. Освен това те трябва да отчитат датата и часа на влизане и излизане.

Горските направиха предписание камерите да бъдат инсталирани на точните места в десетдневен срок, така че да могат да записват товарните машини. Новите въведени нормативи предвиждат устройствата да съхраняват записите до 3 месеца, като при проверка от служители на РДГ да се преглеждат и да се проверяват. Те трябва да са непрекъснато 24-часово захранване и в случай, че системата дефектира или има авария, да изпратят смс до дирекцията по горите.

„Най-честите нарушения, които срещаме при техническите нововъдения са камери поставени на неподходящите места, без видимост или камери с ниска резолюция на картината, заради което на записа не се вижда регистрационния номер на камиона“, коментира инж. Николов.

В другата фирма горските установиха, че служителят, който работи със системата, не е обучен. Собственикът не бе открит, но му е направено предписание. При третата проверка във фирма в квартал „Картала“, инспекторите не откриха нарушения. Контролните органи ще продължат с проверките за изпълнението на новите изисквания.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.