Горски предприеха внезапна хайка срещу дърводобивни фирми

Внезапни проверки съвместно с медиите предприеха в четвъртък служители на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново по обектите на дърводобивни фирми. Инициативата за хайките бе на директора на ведомството в старата столица инж. Николай Николов.

Инспекциите, които продължиха часове наред бяха тематични. Целта бе да се установи дали се спазват промените в Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии. Измененията влязоха в сила през октомври миналата година и предвиждат дърводобивните фирми да са оборудвани със система за постоянно видеонаблюдение, която да отговаря на определени изисквания.

При акцията бяха проверени три фирми във Велико Търново. В две от тях инспекторите откриха неспазване на наредбата и направиха предписания. В обект в квартал "Чолаковци" се натъкнаха на монтирано видеонаблюдение, но камерите са без видимост към входа и изхода на базата и не отчитат влизането на товарните автомобили. Записващите устройства не отразяват нито регистрационните номера на камионите, нито товара им. Освен това те трябва да отчитат датата и часа на влизане и излизане.

Горските направиха предписание камерите да бъдат инсталирани на точните места в десетдневен срок, така че да могат да записват товарните машини. Новите въведени нормативи предвиждат устройствата да съхраняват записите до 3 месеца, като при проверка от служители на РДГ да се преглеждат и да се проверяват. Те трябва да са непрекъснато 24-часово захранване и в случай, че системата дефектира или има авария, да изпратят смс до дирекцията по горите.

"Най-честите нарушения, които срещаме при техническите нововъдения са камери поставени на неподходящите места, без видимост или камери с ниска резолюция на картината, заради което на записа не се вижда регистрационния номер на камиона", коментира инж. Николов.

В другата фирма горските установиха, че служителят, който работи със системата, не е обучен. Собственикът не бе открит, но му е направено предписание. При третата проверка във фирма в квартал "Картала", инспекторите не откриха нарушения. Контролните органи ще продължат с проверките за изпълнението на новите изисквания.

Коментари

Задължително поле