Пълната блокада на Кулата остава, министър Московски солидарен с родните шофьори (обзор)

За трети ден пълната блокада на българо-гръцката граница при ГКПП-Кулата-Промахон остава.

Зад контрадействията, които предприеха и родните шофьори, плътно застана министърът на транспорта Ивайло Московски, който от сряда вечер е също на Кулата.

Той се опита да преговаря с гръцката страна, но удари на камък.

„Поставихме условия на гръцката страна – или да вдигнат блокадата на границата като гръцките фермери се изнесат, включително и машините от тук, или блокадата от България няма да бъде вдигната, докато не се гарантира 100% отваряне на границата от гръцка страна. Резултат няма, затова блокадата остава“, заяви министър Московски.

„Чувствам се излъган, защото гърците не спазиха уговорката за часови прозорец по международния път“, каза министъра.

„Държава, която не може да си прибере 50 пияни фермери, каква държава е? Отатъка няма държава. Вече три седмици шофьорите мизеруват - спят по камионите, няма къде да се изкъпят, нямат храна и вода. Добросъседските отношения между България и Гърция са сериозно разклатени“, коментира гневно министър Московски.

"Няма Европейски съюз, Меркел да дойде тук и да види как шепа гърци се гаврят с хиляди европейци. Блокада ще има от нас до Великден, гръцко Бяло море няма да има, ще има българско Черно море. Да ги заболи и гърците, да видят какво е да губиш хиляди евро", категорични бяха наши превозвачи, които ръкопляскаха и адмирираха поведението на министър Московски.

На третия ден от блокадата на Кулата бързо министър, кметове и областен управител сформираха щаб за подпомагане на бедстващите шофьори и пътници заседнали в колоните.

Българският червен кръст започна раздаване на вода и храна, бяха уредени два автобуса, които влязоха в Гърция, за да извозят наши шофьори до Кулата където да се снабдят с провизии. От миналата вечер е активирано и българското консулство в Гърция, чийто представители започнаха да раздават вода на колоната в Промахон. А там опашката от коли и камиони е стигнала до град Серес.

Министър Московски посъветва блокираните в южната съседка, ако могат да се върнат и преминат през македонски пунктове, където блокади няма. Той сподели още,че очаква Европейската комисия да се намеси, защото на пунктовете са блокирани шофьори от десетки евродържави.

От вчера масово българи, които имат неотложна работа в Гърция заобикалят и преминават през македонски гранични пунктове.

Блокадата ще остане докато гръцките фермери не отменят стачката си и не махнат тракторите от границите си с България, казаха заедно и министър Московски, и родните шофьори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини