Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Обречените усилия на госпожа Габриел

Пилоти събират пари за онкоболни деца Дарили първо увеличение на заплатите

Путин печели изборите в Русия с близо 74%, показват екзитполовете

Министър Лукарски: Дуалната система ще осигури работна ръка за индустрията

“Основният недостиг на работна ръка за индустрията е за технически персонал със средно образование и на средно управленско ниво. Очакванията са решението на проблема с работната ръка да дойде от въвеждането на дуалната система на обучение”, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в Пловдив.

Там той взе участие в информационния ден за представяне на процедурата “Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията” по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Общият размер на тази оперативна програма е 97 млн.лв. като минималният размер на финансиране е 100 000 лв., максималният – 1 млн.лв. за микрофирми и 1,5 млн.лв. за малки и средни предприятия.

Срокът за кандидатстване изтича на 4 април, а право на участие имат фирми с поне тригодишна история.

Според Божидар Лукарски техническите специалности незаслужено се пренебрегват от родителите при избор на училище за децата си след седми-осми клас. “Имаме много нискоквалифицирани кадри, но и много висококвалифицирани кадри, особено в областта на техническите специалности, които най-много се търсят от инвеститорите – автомобилостроене, IT, технологично производство.

Средният персонал обаче, който излиза от професионалните средни училища, липсва. Нека не мислим, че децата задължително трябва да завършат висше образование и непременно да станат икономисти”, каза още Божидар Лукарски. Той поясни, че държавите с най-ниска безработица в Европа са точно тези, въвели дуалната система на образование, като при нея професионалното обучение се осъществява паралелно на две места – в училище и в предприятието.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.