България и Австрия ще работят за приемственост в политиките на Европейския съюз

Захариева: България ще положи усилия за постигане на съгласие по общата европейска политика за миграция и убежище

Атакуват в съда бариерата на Стария град

Сирийското правителство ще участва на преговорите под егидата на ООН във Виена

Зелени, сини и получервени в Отечествен фронт срещу зимния туризъм

Минувачи видели стрелците с гранатомети по Алексей Петров

Над 80% от гражданите на Черна гора се обявяват за членство на страната в ЕС

Започна срещата на Тереза Мей и Еманюел Макрон

Бял коняк и пури за пръв път на „Винария 2018“ 26-ото издание на престижния форум ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив

Доли Партън с два рекорда на Гинес

Бракониери нападнаха с брадви лесничеи край Самоков

Риск Инженеринг и Енекод отново са спонсори на Григоров Рейсинг Тийм Младата ни звезда в автомобилизма и неговия тим си пожелаха повече победи през новия рали сезон

Уди Алън отрече обвиненията в сексуални посегателства на доведената си дъщеря

Трима загинали в Холандия и един в Белгия заради ураганни ветрове

Каранга аут за първата проверка на ЦСКА

Министър Лукарски: Дуалната система ще осигури работна ръка за индустрията

„Основният недостиг на работна ръка за индустрията е за технически персонал със средно образование и на средно управленско ниво. Очакванията са решението на проблема с работната ръка да дойде от въвеждането на дуалната система на обучение“, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в Пловдив.

Там той взе участие в информационния ден за представяне на процедурата „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“ по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Общият размер на тази оперативна програма е 97 млн.лв. като минималният размер на финансиране е 100 000 лв., максималният – 1 млн.лв. за микрофирми и 1,5 млн.лв. за малки и средни предприятия.

Срокът за кандидатстване изтича на 4 април, а право на участие имат фирми с поне тригодишна история.

Според Божидар Лукарски техническите специалности незаслужено се пренебрегват от родителите при избор на училище за децата си след седми-осми клас. „Имаме много нискоквалифицирани кадри, но и много висококвалифицирани кадри, особено в областта на техническите специалности, които най-много се търсят от инвеститорите – автомобилостроене, IT, технологично производство.

Средният персонал обаче, който излиза от професионалните средни училища, липсва. Нека не мислим, че децата задължително трябва да завършат висше образование и непременно да станат икономисти“, каза още Божидар Лукарски. Той поясни, че държавите с най-ниска безработица в Европа са точно тези, въвели дуалната система на образование, като при нея професионалното обучение се осъществява паралелно на две места – в училище и в предприятието.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.