Министър Лукарски: Дуалната система ще осигури работна ръка за индустрията

"Основният недостиг на работна ръка за индустрията е за технически персонал със средно образование и на средно управленско ниво. Очакванията са решението на проблема с работната ръка да дойде от въвеждането на дуалната система на обучение", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в Пловдив.

Там той взе участие в информационния ден за представяне на процедурата "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията" по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Общият размер на тази оперативна програма е 97 млн.лв. като минималният размер на финансиране е 100 000 лв., максималният - 1 млн.лв. за микрофирми и 1,5 млн.лв. за малки и средни предприятия.

Срокът за кандидатстване изтича на 4 април, а право на участие имат фирми с поне тригодишна история.

Според Божидар Лукарски техническите специалности незаслужено се пренебрегват от родителите при избор на училище за децата си след седми-осми клас. "Имаме много нискоквалифицирани кадри, но и много висококвалифицирани кадри, особено в областта на техническите специалности, които най-много се търсят от инвеститорите - автомобилостроене, IT, технологично производство.

Средният персонал обаче, който излиза от професионалните средни училища, липсва. Нека не мислим, че децата задължително трябва да завършат висше образование и непременно да станат икономисти", каза още Божидар Лукарски. Той поясни, че държавите с най-ниска безработица в Европа са точно тези, въвели дуалната система на образование, като при нея професионалното обучение се осъществява паралелно на две места - в училище и в предприятието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони