Доброволци събраха 904 чувала с боклуци от острови по Дунава

156 ентусиасти, включително 120 доброволци и 40 деца, събраха 904 чувала с отпадъци от 4 големи острова по Дунава, съобщиха от туристическо дружество „Приста“ в Русе. Обявените 7 акции от юни до декември м.г. са част от спечеления проект „За дунавските острови“ на дружеството. М.г. президентът Росен Плевнелиев го отличи като една от трите най-успешни доброволчески инициативи на за България.

150 острова са описани до 1994 г. по картни и лоцмански материали в българо-румънския участък на Дунава от устието на Тимок до Силистра, сочи справка на Агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" /АППД/. Според издадената през 1948 г. "Лоция на Дунав" почти всички острови са наносни, залесени предимно с върби.
На някои от териториите им има ливади и се отглеждат земеделски култури. Големината им е различна и стига до 8000 дка. Стопанисва ги Агенцията по горите, доколкото залесената дървесина, най-вече тополи, се изсича и прибира. До островите се изкушават да преплават и ловци, тъй като местата са рай за сърни и глигани.
Снимка ТД "Приста"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини