Автоджамбази избягали от Варна в Шумен

10% спад на престъпността и ръст на разкриваемостта отчете в годишния си анализ за 2015 г. Областната дирекция на полицията във Варна. Резултатите бяха похвалени от ръководството на МВР.

Главният секретар Георги Костов даде пример, че автоджамбазите избягали от морската столица в Шумен, където за миналата година имало ръст на крабжите на коли. Във Варна пък те били с 16% по-малко спрямо 2014 г. С една трета са намалели и най-масовите провитозаконни деяния - крабжите на имущество, които са над половината от общо регистрираните за годината 7233 престъпления.

Двоен е спадът на джебчийските набези, заради които Варна стана печално известна у нас и по света. Миналата година полицията е регистрирала 104 такива кражби. Като безспорен успех главният секретар отбеляза и двукратния ръст на спипаните притежатели и търговци на дрога. По такива случаи са били образувани 346 досъдебни производства и са били повдигнати 163 обвинения. С 14% се е подобрила разкриваемостта на икономически престъпления, като авторите на всяко трето са били открити, сочи анализът.

Според данните в него обаче има ръст на тежките катастрофи, на измамите и на грабежите. Повече са били и извършените убийства - 11, спрямо 6 за 2014 г. Проблем за полицията остава кадровият дефицит. "В момента той е 12%, но получихме уверение от министър Бъчварова, че ще има 2 конкурса за набиране на младши изпълнителски състав", обясни шефът на МВР-Варна ст. комисар Даниел Пашов.

Коментари

Задължително поле