Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Без авансови плащания за болниците Предложението беше внесено от депутати от БСП

100 хил. шофьори може да останат без работа

Язовир Кърджали е на косъм от преливане

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Зимното поддържане е на добро ниво, проблем е огромният трафик на тежкотоварни автомобили

Президентът Радев: Близкоизточният конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни двустранни преговори

Йоханес Хан: Силно осъждам употребата на сълзотворен газ в парламента на Косово

Мъж опита да се самоубие в холандския парламент, скачайки от балкона в пленарната зала

Заплатите у нас са 4 пъти по-малки от европейските

АПИ: Над 1000 машини почистват пътните настилки

Кметът на Търговище отчете първите 100 дни от мандата си

100 дни от встъпването си в длъжност отчете на пресконференция в четвъртък, 18.02.2016г., кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Заедно с екипа си от заместници Емине Якубова, Валентин Велчев, Митко Панайотов и Диян Дечев, секретарят на Община Търговище Христалина Халачева, той представи основните направления, по които е работено през периода и предстоящите задачи в близките месеци. „Приключихме проекта за водния цикъл. Имаме разрешение за въвеждане в експлоатация и предстои предаване на обекта на ВиК – Търговище. Общата стойност на проекта „Рехабилитация на ВиК-мрежите на град Търговище” е в размер на 10 млн. 617 хил. без ДДС. Изградени са над 25 км. водопроводна мрежа и близо 9 км. канализация”, припомни градоначалникът.

Сред приоритетните въпроси е бил и проблемът с регионалното депо за битови отпадъци, което се ползва от Търговище и Попово и капацитетът му е пред запълване. Проведени са разговори с Община Попово, откъдето са уверили, че ще стартират предварително сепариране на смесените битови отпадъци. Така обемът на сметта, която постъпва в депото от Попово, ще бъде намален с близо 50 на сто, а това ще доведе до удължаване времето за неговата експлоатация.

Екипът на общината работи активно по Инвестиционната програма по Оперативна програма /ОП/ „Региони в растеж”. Списъкът с планираните обекти, които са на обща стойност близо 18 млн. лв., е внесен за одобрение в регионалното министерство.

Проучват се възможностите да се изтегли заем за ремонт на улиците в града, които са в тежко състояние след изпълнението на водния цикъл. В тази връзка ще се засили контролът и ще налагат санкции за непредвидени разкопавания на улиците по „Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за извършване разкопаване на тротоари, улични настилки и зелени площи на територията на община Търговище, предупреди кметът.

„Започваме проверка за висящи кабели и след нея ще преминем и към премахване на незаконните, които са монтирани от различни оператори. Това ще стане на база Наредба от 2012 г., съгласно която, в населени места над 10 хил. жители, комуникациите трябва да бъдат положени подземно. Ще проведем среща с операторите, за да обсъдим проблема”, заяви на пресконференцията кметът.

Той изнесе данни и за напредъка на работата по санирането на жилищните сгради. 23 са Сдруженията на собствениците по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в Търговище. 15 са сключените договори между Сдруженията и Общината. 18 договора са подписани за целево финансиране между местната администрация, областния управител и Българската банка за развитие, изреди градоначалникът. „Финализирани са обществени поръчки по две обособени позиции – за установяване на технически характеристики и изготвяне на технически паспорт и за обследване на енергийната ефективност. В края на януари имаме подписани 13 договора с избраните изпълнители за установяване на техническите характеристики, предстоят още толкова за обследване на енергийната ефективност. През април ще бъде разработена и обявена обществена поръчка за инженеринг (проектиране+СМР), която ще обхване всички одобрени сгради в община Търговище по програмата”, каза д-р Димитров.

От общината са отправили искане за отпускане на 2 млн. лв. към Министерството на финансите за неотложни ремонти на Учебно-тренировъчния център и за изграждане на т.нар. пробив „Катрафилов”, който свързва центъра с кварталите „Запад”.

„Продължаваме здравни и социални услуги, открити в Комплекса за здравно-социални услуги и Общностния център за деца и семейства. Стартирахме два нови социални проекта по ОП „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020 г.“ По „Нови хоризонти“ ще бъдат назначени социални и домашни помощници и лични асистенти. Те ще обгрижват 90 потребители, които не могат да се обслужват сами. Другият проект e „Приеми ме 2015“ за продължаване на приемната грижа в Търговище”, посочи и социалните проекти кметът.

Той подчерта, че Община е ангажирана и в посока създаване на заетост. Вече е осигурена работа на 55 безработни на възраст до 29 години, които са наети за 6 месеца. Финансирането за младежката безработица е от ОП „Развитие на човешките ресурси”.

В същото време кметът провежда серия от срещи с представители на бизнеса в общината за създаване на партньорски връзки и набелязване на общи мерки и действия за увеличаване на заетостта в икономически сектор.
В ход е подготовката за провеждането на 239-ия традиционния пролетен панаир „Изложение – Търговище 2016“, който ще бъде от 9 до 15 май тази година. Предстои утвърждаване от Общинския съвет на цените за предоставяне на услугата за изложителите.

Ръководството на Общината ще обяви и конкурс за текст за химн на Търговище, който да бъде готов за Празника на града – 14 май.

„Община Търговище, в наше лице, изключително много държи на диалога с гражданите, бизнеса, неправителствените организации и структурите на държавните институции. В тази връзка планираме създаването на Обществен консултативен съвет към кмета и ръководството на общината. В него ще включим експерти по различни направления, граждани, неправителствени организации, за да обсъждаме и намираме по-бързо решение на важни проблеми. Предстои да изготвим правилата и структурата на съвета”, съобщи кметът на Търговище.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.