Съдия, разглеждал знакови дела, загина след скок от петия етаж (обзор)

До 6 дни трябвало да реши за фалита на ЦСКА

Съдия, разглеждал знакови търговски дела в Софийския градски съд (СГС), бе открит мъртъв след полет от блок в столичния кв. „Връбница”.

Трупът на 39-годишния Цветан Ценов бил открит от негов съсед към 3,50 ч.
Според прокуратурата магистратът е скочил от междуетажна площадка на блок 515, в който живеел. Смъртта му е настъпила заради травмите от падането, съобщават от държавното обвинение с уговорката, че се чакат още заключения от съдебни експерти.

Ценов бил съдия в Гражданското отделение на Софийския районен съд. На 23 декември м.г. той бил командирован в СГС, като веднага му било възложено председателството на 5-и състав в Търговското отделение. Така той поема две особено общественозначими дела с висока материална стойност - за фалита на ЦСКА и за избора на главния мюфтия Мустафа Хаджи. Неотдавна - на 10 февруари, Ценов реши, че Хаджи, който е считан за близък до турските служби и Лютви Местан, ще бъде за 5 години начело на Мюсюлманското вероизповедание. Идната седмица пак той трябваше да обяви колко са били дълговете на червените футболисти. Според синдика Дора Милева те възлизали на 19 млн. лв.

Изненадващо на 15 февруари съдията пожелал да бъде върнат обратно в СРС. Там трябвало да заработи от понеделник. Подкрепил желанието си с лични причини, съобщиха от СГС.

Негови колеги разказаха вчера, че напоследък бил в депресия. Заявявал, че не иска вече да работи в Търговското отделение на СГС. По повод публикации, че Ценов е уволнен и не са му издържали нервите, шефът на съда Калоян Топалов разпространи следното официално съобщение: „Командироването на Ценов бе извършено по мое искане поради високия му професионализъм. Той не само покри критериите за командироване, но получи и максимална оценка на проведения наскоро конкурс за повишаване“.

Съседи на Ценов разказаха вчера, че го познават като възпитан и интелигентен човек.

„В последните дни изглеждаше изнервен, не поздравяваше, което е необичайно за него. Според мен е станал жертва на работата си в съда. Гледаше делото за ЦСКА. Някой го е бутнал от прозореца. Той е паднал по гръб - това не е случайно. Убили са го“, каза потресен съсед пред „Труд“. Други комшии споделиха неговото мнение.

Ценов бил ерген. Имал приятелка. Живеел с родителите си. Баща му е армейски полковник от резерва, а майка му се пенсионирала след дълги години работа в металургичен завод.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право