Избраха без дебат съдебните инспектори

Без какъвто и да е дебат за качествата на кандидатите депутатите избраха с квалифицирано мнозинство от две трети 10-те нови инспектори за Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Кандидатурите бяха общо 19. Всички те бяха изслушани в парламентарната правна комисия на 20 януари. В пленарната зала вчера възникна спор дали кандидатите да бъдат представени или това не е необходимо, предвид изслушването им в комисията. Шефката на Народното събрание Цецка Цачева прекрати разногласията, като разясни, че такава процедура няма.

Така инспекторите бяха гласувани - петима съдии, трима прокурори и двама следователи. Това са Александър Мумджиев, Генади Георгиев, Игнат Георгиев, Лидия Стоянова, Любка Кабзималска, Любомир Крумов, Мария Нейкова, Стефка Мулячка, Теодора Нинова и Юрий Кръстев.

„Предстои встъпването в длъжност на новите инспектори. Избраните от Народното събрание колеги са професионалисти с доказана компетентност и на тях се възлагат високи очаквания“, коментира избора главният инспектор Теодора Точкова. Тя изрази своето задоволство от „успешния и своевременен избор“ и поздрави депутатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини