Скандалът с уволнените съдебни помощници в Софийския градски съд се разраства

В началото на 2016 г., подкрепен медийно от приближените до Съюза на съдиите вестници „Капитал” и „Дневник”, както и от сайтовете „Медиапул” и „Правен свят”, председателят на СГС Калоян Топалов решава да изгони 14 от общо 25-те съдебни помощници в съда. Формален повод е била проведена на 18.12.2015 г. атестация и попълнен от тях тест, при който същите се провалили. Или поне в това трябваше шумно да бъде убедено обществото чрез изданията на Иво Прокопиев и Стояна Георгиева.

„Скелети от гардероба” („Медиапул”), „Драстично непознаване на законите и съдебната практика” („Дневник”), „На елементарни въпроси помощниците са допускали безумни грешки” („Правен свят”) са само част от изразите, използвани в режисираната медийна кампания, целяща да легитимира чистката. Дори рейтинговото предаване „Господари на ефира” се включва в общото говорене, давайки трибуна на Топалов и „разкривайки” колко глупави са били съдебните помощници, получили минимални точки на този тест. Самите тестове също бяха направени публично достояние.

Истината обаче винаги има свойството рано или късно да изплува, а манипулациите често се обръщат срещу техните автори.

В случая със съдебните помощници Калоян Топалов решава да изиграе картата с „липса на квалификация” много преди прословутия тест. Още при одобряването на концепцията му за шеф на съда Топалов изтъква пред членовете на ВСС, че съдебните помощници „нищо не правят”, имат „ниска квалификация” и би предпочел техните места да бъдат заети от съдии. А самите помощници, ако се запази бройката им, би ползвал като технически сътрудници - проверка на жалби, окомплектоване и др.

Интересен е обаче въпросът как Топалов си е изградил толкова лошо мнение за тези служители, при положение че сам заявява при изслушването си във ВСС на 24.06.2015 г., че никога в цялата си кариера на съдия не е ползвал съдебен помощник - и то не заради ниската им квалификация, а заради собствения си „начин на изразяване, писане и стил на работа”, който бил придобил през годините и който би му отнел много време да коригира текстово съответния съдебен акт, изготвен от съдебния помощник. Едва ли обаче това е истинската причина за негативната оценка на бъдещия председател. Познати на Топалов припомнят, че дори собствената му съпруга Даяна Топалова, преди да стане съдия, също е кандидатствала за подобна позиция, но тогава не е издържала изпита за съдебен помощник. За разлика от уволнените сега от него служители, които са получили отлични оценки при назначаването си.

Нещата, разбира се, са много по-дълбоки и разправата му със съдебните помощници изобщо не касае професионалните им качества. Кампанията е инициирана и проведена съвсем координирано, с напълно прозрачната цел да бъдат отстранени „неудобните” служители в съда. И това е съвсем разбираемо, защото армия от 25 неудобни на новия председател съдебни помощници, имащи пряк достъп както до делата, така и до инструкциите на съответния съдия, как да бъде постановен определен съдебен акт, е нещо, което крие несъмнени рискове.

Рискове, които Топалов и хората, които стоят зад него, не могат да поемат. Защото представете си ситуация, при която фактите по делото говорят едно, а съдията дава указания към помощника си за написване на различен от фактите съдебен акт. Или пък този помощник става свидетел на нелицеприятни неща от кухнята на съда. А защо не и на търгуване на присъди или купуване на решения, които може да сподели с неподходящите хора или с прокуратурата?

Източник от съда посочва, че още по времето на управлението на СГС от кума на Топалов - настоящия съдия във ВКС Владимир Йорданов, през април 2015 г. е издадена заповед, според която всички съдебни помощници следва да се пререгистрират адресно и да имат постоянен адрес в гр. София. Въпреки че в подобни действия няма никаква логика, така предварително биха отпаднали всякакви пречки делата при евентуално уволнение да се гледат само в София.

Във веригата от събития, довели до освобождаването на съдебните помощници, важна част се явява и назначаването на съдия Татяна Костадинова в търговско отделение на СГС, която е командирована от районния съд. Костадинова е най-близката приятелка на съпругата на Топалов, като на същата веднага е поверена и отговорната длъжност началник на съдебните помощници, въпреки че няма и един ден трудов стаж като редови съдия в СГС. Съответно и изобщо не познава работата на тези служители. Запознати споделят, че Костадинова е правила няколко опита преди това да започне работа в градски съд, но винаги безуспешни. Сега обаче близостта й до семейство Топалови се оказва напълно достатъчна.

Така веднага след избора на Топалов за председател и поемането на административния контрол върху съдебните помощници планът за отстраняването им вече е в ход.

Още на първата си среща с поверените й служители Костадинова на всеослушание заявява - за да е ясно на всички и за да няма неразбрали, че половината от тях ще бъдат уволнени. Присъствали на сбирката споделят, че всички останали потресени от безпардонността на съдийката, още повече че това бил първият й досег с подопечните й служители и изобщо нямала представа нито за квалификацията им, нито за това как изпълняват трудовите си функции. Костадинова посочила също, че първо щяла да разбере „кой на кого е човек”, а уволненията на нарочените за „неудобни” служители щели да бъдат съгласувани и с „Калин от ВСС”, очевидно визирайки Калин Калпакчиев, „протестърското” острие там.

В бързината да уволнят неудобните съдебни помощници Топалов и Костадинова погазват редица правила.

Първо, може би от незнание пропускат факта, че изобщо не са били изготвени работни планове за атестацията, въпреки че такива е следвало да бъдат налични още към декември 2014 г. Впоследствие служителите са били притискани да подписват декларации, че съхраняват работните планове в кабинетите си, въпреки че такива и досега никой не е виждал, нито съставял.

Второ, според атестационната процедура е следвало да има проведени работни срещи до юни 2015 г., на които да бъде обсъден съответният служител и на които работни срещи е трябвало да присъстват и съдиите, с които работи. Такива срещи никога не са били провеждани.

Трето, изобщо не било взето мнението на съдиите, които ползват в работата си съдебни помощници. Те, за разлика от Калоян Топалов, могат най-добре да преценят дали съответният помощник е изпълнявал или не трудовите си функции и съответно как се е справял със задълженията си, защото пряко работят с него. Макар че всички лични атестации от съдия към съответния съдебен помощник са били изцяло положителни и би следвало да окажат значение при крайната оценка, същите са игнорирани напълно от комисията по атестацията.

Самата комисия по атестацията също е назначена едва след полагането на теста, което означава, че целта й не е била да оцени адекватно служителите, а да се „разправи” с тях. В допълнение само един от членовете на тази комисия е работил със съдебни помощници.

Най-фрапиращото нарушение на процедурата обаче е обстоятелството, че самите атестации са изготвени извън всякакви срокове. Според процедурата същите е трябвало да бъдат факт до 30 ноември 2015 г. До тази дата това не е било направено.

Всъщност развръзката де факто настъпва на 18.12.2015 г., когато Топалов, вероятно афектиран от това, че само ден преди това ВСС го е призовал да даде отчет за това какво е свършил като председател на съда, пуска заповед да бъде проведен тест на съдебните помощници. Заповедта е подписана в 11,30 ч, а тестът е насрочен за същата дата от 14,00 ч. Всички служители са спешно привикани, дори и тези, които са в болнични.

Оттук нататък нещата вече се развиват необратимо и по сценарий, от който няма връщане. Самият тест, макар да е изцяло тенденциозен и да няма нищо общо с правилата за атестиране на съдебните помощници, увенчава усилията на Топалов.

Всъщност фактите показват, че нещата в Софийския градски съд постепенно излизат извън всякакъв контрол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини