Екатерина Захариева: Ще направим всичко, което зависи от нас по доклада на ЕК

"Всичко, което зависи от правителството по доклада на ЕК, ще бъде направено, оттам нататък има съдебна система, която е независима и парламент", каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева по БНТ във връзка с доклада на ЕК, предаде "Фокус".

„Докладите са публични. Имаше доста информация преди официалното им оповестяване. Имаше и различно тълкуване на изводите. Считам, че критиката в доклада е градивна. Хубаво е всяка критика да се приема като такава. Тогава, когато този механизъм е сътрудничество и целта не е да се посочват виновните институции, а да се дадат насоки какво трябва да се случи. Оттук насетне следва да се изпълняват препоръките”, категорична е Захариева.

По думите й, тези доклади би трябвало да ни помагат. „Надявам се да не забравим препоръките и институциите които са отговорни да си имат табличката с тях и със сроковете за изпълнение”, каза тя и заяви, че е необходима най-вече активна работа и резултати. „Не само стратегически документи и чисто формална промяна в законодателството”, посочи тя.

Според нея някои неща ще бъдат свършени, но уточни, че някои неща са процеси и даде пример с борбата с организираната престъпност. „Имаме доста добри резултати там. Има препоръки, които ежедневно трябва да се работи по тях. Няма как да кажем „изпълнихме ги”.

Измененията на законите, въвеждането на механизмите във ВСС за дисциплинарните производства, това трябва да се случи”, коментира министър Захариева.

„Няма невъзможни неща, стига да имаш желание и воля всичко може да се изпълни от доклада. Другите държави –членки са успели. Не всичко е в ръцете на правителството. Все пак законодателната инициатива и създаването на условия на институцията. Ние работим активно по законодателните процеси. Оповестихме вчера първото изменение на Закона за съдебната власт. Срокът ни е края на април. Тече работа по Наказателно-процесуалния кодекс, работата по детското правосъдие”, уточни министърът на правосъдието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика