Ген. Валери Григоров: МВР е в клинична смърт, въпреки огромния си бюджет

МВР е в клинична смърт, въпреки огромния бюджет, с който разполага. Това каза генерал Валери Григоров, бивш шеф на Гранична полиция. По думите му силовото ведомство не може да се оплаче от средствата, които се отделят за него, тъй като миналата година им получава допълнително 184 млн. лева.

 През 2007 година в националната служба Гранична полиция е имало повече от 9000 души на щат, а в момента са 6000, уточни той пред бТВ.

Службата е разполагала и с учебни центрове, в които е имало на разположение още 200 до 600 души.

Армията на границата

По повод решението армията да асистира на гранична полиция, Григоров посочи, че нейното място не е там. „Армията няма място на границата. Това показва безпомощността на МВР да осъществява своите функции”, каза той. Григоров допълни, че армията трябва да запази своята боеспособности и да се занимава с националната сигурност.

Помощ от хората

Според генерал Григоров усилията на гражданите да помогнат по границата не трябва да се пренебрегват. „В никакъв случай не бива да се разпилява тази енергия”, допълни той.

По думите му когато той е отговарял за гранична полиция, службата е разчитала изключително много на помощ от хората, които живеят около границата. „Давахме указания на служителите да разчитат на хората, които живеят там. Оставихме в частните домове телефони, с които могат веднага да ни информират за нещо нередно”, допълни Григоров.

„Ако гранична полиция охранява границата, няма да виждаме такива големи празни пространства, които се защитават от хора”, смята той.

Коментари

Задължително поле