Домът във Виница става детски здравен център

Домът за медикосоциални грижи в кв. Виница, познат на варненци като дом "Майка и дете" ще става детски здравен център, съобщи управителката д-р Стефка Джанкова. "Дейностите, които ще изпълняваме, са разписани в новия Закон за лечебните заведения. Предстои да се напише правилник и работата да стартира", поясни тя.

След промяната домът, който е на подчинение на здравното министерство, ще приема само деца с медицински проблеми. От създаването си през 1953 г. досега той изпълнява и социални функции. Най-масовата бе отглеждането на изоставени бебета до 3 г.

След програмата за извеждане на децата от социалните домове, във Виница хлапетата се стопиха от над 130 до 52. Те са с тежки увреждания и нямат шанс да бъдат осиновени или гледани в приемни семейства. Затова ще останат в бъдещия център, в който ще има и своеобразен детски хоспис. В него ще се настаняват подрастващи до 18 г., които имат нужда от долекуване след различни заболявания и травми, както и нуждаещи се от палиативни грижи.

"Ще разтоварим интензивните отделения, където понякога малки пациенти лежат с месеци на командно дишане", уточни д-р Джанкова. Центърът ще продължи да предлага дневна грижа за боледуващи малчугани и почасова рехабилитация, от която сега се възползват над 120 деца. Достъпът услугите ще бъде по-опростен, тъй като вече няма да се иска направление от социалните служби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони