10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Искат такса „водомер” Предстои обсъждане на идеята

Българи в Англия купуват жилища у нас заради Брекзит Брокери им продават по два-три имота наведнъж

Прогнозират по-висок икономически ръст Вдигането на заплатите има най-голяма роля за добрите резултати

Откриха невзривен боеприпас в столичния квартал „Левски“

Ердоган: Турция няма да спре да изкоренява терористичните организации в Сирия

Домът във Виница става детски здравен център

Домът за медикосоциални грижи в кв. Виница, познат на варненци като дом „Майка и дете“ ще става детски здравен център, съобщи управителката д-р Стефка Джанкова. „Дейностите, които ще изпълняваме, са разписани в новия Закон за лечебните заведения. Предстои да се напише правилник и работата да стартира“, поясни тя.

След промяната домът, който е на подчинение на здравното министерство, ще приема само деца с медицински проблеми. От създаването си през 1953 г. досега той изпълнява и социални функции. Най-масовата бе отглеждането на изоставени бебета до 3 г.

След програмата за извеждане на децата от социалните домове, във Виница хлапетата се стопиха от над 130 до 52. Те са с тежки увреждания и нямат шанс да бъдат осиновени или гледани в приемни семейства. Затова ще останат в бъдещия център, в който ще има и своеобразен детски хоспис. В него ще се настаняват подрастващи до 18 г., които имат нужда от долекуване след различни заболявания и травми, както и нуждаещи се от палиативни грижи.

„Ще разтоварим интензивните отделения, където понякога малки пациенти лежат с месеци на командно дишане“, уточни д-р Джанкова. Центърът ще продължи да предлага дневна грижа за боледуващи малчугани и почасова рехабилитация, от която сега се възползват над 120 деца. Достъпът услугите ще бъде по-опростен, тъй като вече няма да се иска направление от социалните служби.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.