Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Сирийските кюрди заявиха, че са изпълнили изцяло условията на Турция

Вижте кои са служителите и сътрудниците на бившата Държавна сигурност сред кандидатите на местните избори

Мъж и жена са арестувани във връзка с инцидента с откраднатата линейка в Осло

Румъния не е изпълнила допълнителните препоръки от доклада от 2018 г., посочва Европейската комисия

Пуснаха от ареста майката, която изостави бебето си пред болница в Петрич

ЕК: Хърватия е изпълнила условията за присъединяване към Шенген

500 млн. лв. повече за здраве

Филип Морис пуска на българския пазар IQOS 3 DUO

Дядо Асен продаде магарето, за да плати глоба за отсечен дъб

71-годишен мъж от село в Благоевградско продаде магарето си, за да си плати глоба за незаконна сеч. Бай Асен отсякъл дъб от собствената си нива.

Нивата на 71-годишния Бай Асен се намира на 1 километър от село Церово. В средата й стърчи сух дъб. Решава да го отсече.

“За това ме глобиха. То беше около 2 метра високо и имаше хралупа и нагоре беше изсъхнало. Тука нито трактор може да завреш, нито може да го обиколи, да го избегне и затова го отрязах, защото е сухо”, разказва Асен пред бТВ.

Товари дървото на магарето си. По пътя го срещат горски стражари. Дъбът няма контролна марка и бай Асен е глобен. Налагат му глоба от 100 лева. За да плати, продава магарето си Априлчо.

От Горското го глобяват и за това, че няма разрешително за сеч. Така сумата, която трябва да плати, стига до 220 лв. А парите от пенсията, с които живее, са точно по 3 лева на ден. В тях е включена и инвалидната му пенсия.

Хладилникът му е празен. „Готвя – кога бобец, кога супичка, кога лещичка. Сега ще почна да си събирам коприва, лапад”, кани се Асен.

Хората от селото недоумяват как успява да задели пари за глобата.

„Смешно е горското да те съди за 100 лева. Има бракониери – да. Има си контингент, но те нека си ги залавят”, коментира Лефтер Едипов, кметски наместник в село Церово.

За изминалата година в област Благоевград са хванати 938 нарушения. Бай Асен е глобен точно за 0,15 кубични метра отсечена дървесина.

„Това е много по-малко от един кубик, но все пак говорим за незаконна сеч”, заяви Иван Гергов, директор на РДГ–Благоевград. „От човешка гледна точка…съжалявам, но все пак мисля, че пред закона всички трябва да бъдем равни”, допълва той.

Оказва се бай Асен е единственият, който доброволно си е платил глобата за незаконна сеч. Повечето нарушители били с нисък социален статус, безимотни и не си заплащали актовете, разказаха от горското. А бай Асен казва, че най-неприятното чувство е да си длъжник.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.