Катастрофа затруднява движението по Северната тангента в посока Калотина

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Без авансови плащания за болниците Предложението беше внесено от депутати от БСП

100 хил. шофьори може да останат без работа

Язовир Кърджали е на косъм от преливане

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Зимното поддържане е на добро ниво, проблем е огромният трафик на тежкотоварни автомобили

Президентът Радев: Близкоизточният конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни двустранни преговори

Йоханес Хан: Силно осъждам употребата на сълзотворен газ в парламента на Косово

Мъж опита да се самоубие в холандския парламент, скачайки от балкона в пленарната зала

Дядо Асен продаде магарето, за да плати глоба за отсечен дъб

71-годишен мъж от село в Благоевградско продаде магарето си, за да си плати глоба за незаконна сеч. Бай Асен отсякъл дъб от собствената си нива.

Нивата на 71-годишния Бай Асен се намира на 1 километър от село Церово. В средата й стърчи сух дъб. Решава да го отсече.

“За това ме глобиха. То беше около 2 метра високо и имаше хралупа и нагоре беше изсъхнало. Тука нито трактор може да завреш, нито може да го обиколи, да го избегне и затова го отрязах, защото е сухо”, разказва Асен пред бТВ.

Товари дървото на магарето си. По пътя го срещат горски стражари. Дъбът няма контролна марка и бай Асен е глобен. Налагат му глоба от 100 лева. За да плати, продава магарето си Априлчо.

От Горското го глобяват и за това, че няма разрешително за сеч. Така сумата, която трябва да плати, стига до 220 лв. А парите от пенсията, с които живее, са точно по 3 лева на ден. В тях е включена и инвалидната му пенсия.

Хладилникът му е празен. „Готвя – кога бобец, кога супичка, кога лещичка. Сега ще почна да си събирам коприва, лапад”, кани се Асен.

Хората от селото недоумяват как успява да задели пари за глобата.

„Смешно е горското да те съди за 100 лева. Има бракониери – да. Има си контингент, но те нека си ги залавят”, коментира Лефтер Едипов, кметски наместник в село Церово.

За изминалата година в област Благоевград са хванати 938 нарушения. Бай Асен е глобен точно за 0,15 кубични метра отсечена дървесина.

„Това е много по-малко от един кубик, но все пак говорим за незаконна сеч”, заяви Иван Гергов, директор на РДГ–Благоевград. „От човешка гледна точка…съжалявам, но все пак мисля, че пред закона всички трябва да бъдем равни”, допълва той.

Оказва се бай Асен е единственият, който доброволно си е платил глобата за незаконна сеч. Повечето нарушители били с нисък социален статус, безимотни и не си заплащали актовете, разказаха от горското. А бай Асен казва, че най-неприятното чувство е да си длъжник.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.