Йордан Цонев: Постигнатата публичност около фалита на КТБ е заради ДПС

Промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които да се гарантира пълна прозрачност около фалита на КТБ, внесоха депутатите от ДПС Петър Чобанов, Йордан Цонев и Делян Пеевски. 

На брифинг в парламента Цонев заяви, че постигнатата публичност към момента е именно заради инициативата на ДПС, тъй като формацията още в миналия парламент направи законови промени по темата.

Истината трябва да е достояние на всички, категоричен бе Йордан Цонев. Новите промени, които вече са внесени в деловодството на Народното събрание, развързвали ръцете на разследващата фирма да оповести почти всичко, което е открила.

От ДПС настояват да отпадне клаузата за конфиденциалност и докладът на компанията да бъде публично оповестен. Законодателната инициатива цели като отпадне клаузата за конфиденциалност, да бъдат публично достояние фактите и обстоятелствата около фалита на КТБ.

Ще се запази известна степен на конфиденциалност по фактите, които ще помогнат на разследващите и на прокуратурата да установят виновните и те да получат наказателна отговорност. Цонев припомни още, че целта да бъде наета международна разследваща компания е била да стане ясно как е фалирана банката на Цветан Василев, както и да се съберат част от заграбените средства.

Законодателната промяна на тримата депутати разпорежда, че синдиците са длъжни, независимо от клаузата за конфиденциалност (с изключение на частта, нужна за прокуратурата), да публикуват доклада за фалита.

„Парламентарната група на ДПС ще настоява този закон да влезе още следващата седмица в пленарна зала и да се гласува на две четения”, поиска Йордан Цонев. По думите му, така щял да се ускори процесът на публичност около фалита на КТБ.

Делян Пеевски малко по-късно коментира своята законодателна инициатива, като настоя за публичност на доклада на разследващата фирма. Да го изнасят вече, какво чакат, поиска народният представител.

Коментари

Задължително поле