Даниел Митов: Гръцкото правителство да си свърши работата

"Ситуацията на границата с Гърция е истински абсурдна, но се надяваме, че ще може да бъде преодоляна най-бързо време. Оттам нататък трябва да търсим механизъм това да не се случва. Това се случва от години и никой не го е решил”, коментира външният министър Даниел Митов пред журналисти.

„Пътят за излизане от ситуацията е гръцкото правителство да си свърши работата”, смята Митов. „По отношение на ЕК сме направили всички необходими заявки, ходове и писма по отношение на кризата на границата с Гърция. Очакваме стартиране на наказателна процедура срещу Гърция. Комисарите, които трябва да бъдат ангажирани, ще бъдат”.

Митов обясни, че вчера транспортният министър Ивайло Московски е провел разговор с гръцкия комисар по транспорта.

„От Комисията по транспорта ще предприемат по-сериозни действия, вече и лично. Така или иначе ситуацията остава изключително тревожна”, заяви външният министър.

„Разбирам нашите превозвачи, вече и фермери се организират, което е нормално, хората са изнервени”, коментира още Митов.

Той е провел вчера разговор с гръцкия си колега, а вътрешният министър Румяна Бъчварова с нейния колега.

„Изпаднали сме в абсурдната ситуация да преговаряме с гръцки фермери. Те могат да ни казват и да са колаборативни, но в същия момент очевидно не успяват да овладеят ситуацията. Гърция си има вътрешнополитически проблем”, посочи Митов.

Според него трябва да преодолеем този проблем без да се натрупват емоции и негативни последствия и това да води до ответни действия от наша страна.

„Но, няма как да не разбера нашите превозвачи и фермери, разбирам ги, те са емоционални, защото търпят загуби”, добави той.

„Гърция е буквално блокирана от стачни действия и хората не се подчиняват на това, което правителството иска да направи. Ситуацията е изключително сложна, но от това не може да страдаме ние. Това е европейски път и той трябва да бъде отворен, затова сме се обърнали към ЕК и оказваме натиск там, и говорим през цялото време с нашите колеги”, коментира още Даниел Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини