На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Успешна съвместна операция на Румъния и Франция срещу джебчии в Дисниленд

Сътрудничество между френските и румънските разследващи органи даде плодове срещу наглите джебчии в Дисниленд и други туристически дестинации, предаде „Да Локал“.

„Малко по-малко, с наблюдения и следене и благодарение на изключително важната помощ на Румъния, успяхме да ги заловим“, каза лейтенант Франсоа Деспре, директор на френската агенция за справяне с „подвижната престъпност“.

В агенцията са имали дванадесетина разследващи, включително и говорящ на румънски, назначен за да проникне в мрежата на джебчиите, за която Европол казват, че е организирана на „семеен и кланов принцип“.

С повече от 1000 кражби за 6-месечен период престъпната група е събрала валута, скъпи кожени изделия, телефони и бижута на приблизително обща стойност 1.1 милиона евро. Лейтенант Деспре споделя, че това са кражби, за които повечето жертви мислят, че са загубени вещи и не се обръщат към полицията.

Румънска двойка е арестувана в Североизточен Париж, по обвинение, че обучава и изпраща младежи да изпразват джобовете на туристи, пътуващи до Дисниленд.

Общо арестуваните са 17 души, включително и 6 с румънско гражданство. У тях полицията намери близо 25 хиляди евро в брой, както и злато, бижута и луксозни часовници.

„Непълнолетните джебчии правят печалби до 7 хиляди евро на ден“, добавя лейтенантът.

„Това е много организирана система, дори начин на живот. По-големите братя обучават по-малките. Има някои 7-8-годишни деца, които са изключително талантливи. Едно от по-малките прави огромни печалби, може да присвои над 100 хиляди евро на месец.“

Нарушителите могат да получат до 30 години в затвора за кражби в организирани групи, пране на пари, трафик на хора, подстрекаване на малолетни към престъпления и за лошо отглеждане на деца.

Децата позирали до туристи с ушичките на Мики Маус. Действали в групи от по три-четири и си прехвърляли откраднатите стоки. Били напълно запознати с френските закони и давали фалшиви имена, лъжели за възрастта си, отказвали да дават отпечатъци, съобщи източник близък до полицията на Париж.

Съдът е длъжен да ги третира като непълнолетни, тоест те не носят наказателна отговорност, и ги настанява по домове, от които те обикновено бягат.

„Някои от тях са арестувани десетки пъти“, споделя обезкуражен източника, „Чуваш съкрушителни истории, но не можеш да си позволиш да омекнеш. В Румъния те строят палати с басейни.“

Лейтанант Депре заключава: „Разследването не е приключило. Сега трябва да разберем на кого пращат всички тези пари.“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.