Русенската митрополия получава недовършената църква "Всех святих"

Русенската митрополия ще получи в събота недовършенатата църква "Всех Святих" след тържествата за 138-годишнината от Освобождението на крайдунавския град от турско робство. Председателят на едноименното сдружение Божидар Йотов ще връчи ключа на русенския митрополит Наум..

Прехвърлянето на имота се забави повече от 1 г. заради нужната документация. Без да получи сградата и земята под нея, митрополията не може да доизгради, обзаведе, зографиса и освети "Всех святих" за богослужения. За да разкрие партиди за ток, вода и парно, служебното църковно настоятелство трябва да представи договор за собственост.

За да се довърши храмът, са нужни към 300 000 лв. В градежа досега са инвестирани близо 2 млн. лв., вклюително от дарения. Общината ще благоустрои терена, а "ВиК", "Топлофикация - Русе" и "Енерго-Про" ще включат безвъзмездно сградата към мрежите си.

Пари ще се търсят от Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет и от дарители. Епархийският съвет ще осигури обзавеждането, включително и нов иконостас.

Разрушената църква "Всех святих" на 26 октомври 1975 г. е архитектурен шедьовър на Едуард Винтер от 1898 г. Вътрешното оформление е завършено от именити български художници, скулптори и резбари, а витражите са изработени във Виена. След събарянето на църквата на нейно място е изграден Пантеон на възрожденците. Възстановяването й продължава вече 7 г., за да премахне проклятието над Русе.

Коментари

Задължително поле