Интерпол издирва Брендо с червена бюлетина по искане на Румъния

Интерпол издирва Евелин Банев-Брендо с червена бюлетина по искане на румънските власти заради разследване за трафик на наркотици. Срещу него в северната ни съседка още преди две години бяха повдигнати обвинения за създаване на организирана престъпна група и за трафик на наркотици.

През 2014 година властите в Букурещ дори искаха екстрадицията на Брендо по разследването на наркотрафик. Това обаче не се случи заради другите дела срещу него.

Последно от съда

В края на януари Софийският апелативен съд свалил забраната на Евелин Банев - Брендо да напуска страната. Магистратите му позволиха да пътува до Германия в края на този месец, където ще се подложи на лечение на прешлени.

В началото на март пък той ще пътува до Италия, за да организира защитата си по делото за наркотрафик, което се води срещу него в съда в Милано.

Обвинен у нас

У нас в края на септември Софийският апелативен съд повторно стартира делото за пране на пари от наркотрафик срещу Банев. Това се наложи, защото през май Върховният касационен съд (ВКС) върна процеса за ново разглеждане поради допуснати нарушения.

Освен Брендо на подсъдимата скамейка са и бившата му съпруга Моника Добринова, балдъзата Десислава Дишлиева и брат му Симо Карайчев. Според прокуратурата те изпрали над 21 млн. лв. от наркотрафик от 17 октомври 2002 г. до края на май 2005 г., след като превеждали парите от сметки в чужбина към “Прайвът файнънс юниън” АД.

Обвинението твърди, че Брендо и аверите му са прали пари от внос на наркотици в Италия и Испания. С импорта на дрогата се занимавали бандите на Атанас Генов и Ивайло Хеселбърт. По това дело Брендо беше осъден на първа инстанция на 7 г. и половина затвор, а роднините му получиха присъди от по 3 г. условно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право