5-годишно момче е блъснато от кола в Търговище

Отмениха забраната за ползване на водата в село Владимирово

Ще обсъждат в Стара Загора мерки срещу агресията в училище

Ученици танцуват в междучасие за здраве

Арестуваха турчин, опитал да подкупи полицаи в Харманли

Полицията в Румъния разследва “подозрителната” смърт на местен журналист

Кристиан Вигенин: Не съм чул премиерът ни да е поздравил Владимир Путин за преизбирането му

Фотографска изложба представя красотата на Велико Търново през всички сезони

Хакери манипулирали игрални автомати в цялата страна Четирима души са задържани

Палестинският президент Махмуд Абас нарече американския посланик в Израел „кучи син“

Задържаха Саркози, ще го разпитват за изборни нарушения

Цветан Цветанов: Темата сигурност не трябва да има политически оттенък

Ръководството на МВР даде положителна оценка за работата на ОДМВР- София

Милен Велчев: Би било грешка, ако страната ни настоява на всяка цена да купи ЧЕЗ

Президентът на Сърбия Александър Вучич е на необявено посещение в САЩ

Изнасяни ли са доказателства от кабинета на съдия Ценов след самоубийството му?

В разпространено в медиите изявление на политическия съвет на партия „Ред, законност и справедливост“, се поставя въпросът, разпореждал ли е председателят на Софийски градски съд Калоян Топалов да бъдат изнасяни вещи от кабинета на трагично загиналия съдия Цветан Ценов, както и да бъдат изтрити записи от охранителни камери в съда.

Ако подобни действия се потвърдят, то те биха били изключително смущаващи и странни, а пораждат и много допълнителни въпроси, още повече на фона на разкритието, че Ценов се е самоубил само 12 часа, след като е бил привикан за разговор от председателя на съда.

Като магистрат, Калоян Топалов би трябвало много добре да знае, че в този случай единствено органите на досъдебното производство имат правото да извършват претърсване на помещенията, свързани със съдия Цветан Ценов – жилището и работното му място, тъй като там могат да се съдържат доказателства от значение за изясняване на истината за самоубийството. Като административен ръководител на СГС пък, Топалов е бил длъжен не само да не разпорежда влизане в кабинета на Ценов, а да го запечата и да осигури охраната му.

Дали тези действия на Топалов, ако бъдат потвърдени, са опорочили следствените действия, предстои да бъде изяснено. Изключително скандално обаче би било, ако подобни опити за прикриване на улики или за манипулиране на разследването, се окажат действителни.

Сега председателят на СГС трябва да отговори бързо, най-добре на компетентните органи, на няколко въпроса, които „Труд“ също му задава:

1. Разпоредил ли е да се влиза в кабинета на Ценов в деня на смъртта му и да бъдат изнасяни личните вещи на съдията? Какво се е случило с тях?

2. Преглеждани ли са делата му, преди това да сторят следствените органи?

3. Намерено ли е предсмъртно писмо и ако е намерено, защо не е предоставено на следствието?

4. Прикрива ли се по някакъв начин истината за самоубийството на съдия Ценов?

5. Какво са си говорили двамата във фаталния следобед, часове преди магистратът да излезе разстроен от кабинета на началника си и след това да посегне на живота си?

6. Каква е истинската причина за откомандироването на съдия Ценов от СГС, по-малко от два месеца, след като е бил назначен там?

7. Какви дела са били разпределени на Цветан Ценов и оказван ли му е натиск от ръководството на съда, да ги реши по определен начин?

Прокуратурата и следствените органи несъмнено трябва да изяснят всички факти и обстоятелства около смъртта на съдия Цветан Ценов, както и каква е ролята на председателя на СГС в този трагичен случай.

Обществото пък все по-ясно започва да разбира каква всъщност „реформа“ се провежда от кръга „Кумовете“ в съдебната система и на какъв жесток натиск са подлагани служителите на Темида, в опит съдебната власт да бъде окончателно овладяна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.