На 18 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 18.11.2019

Алхимията – наука или магьосничество

Кларинетът – кармата на фамилия Димитрови Три поколения проправят пътя на музикалния инструмент в България

Георги Дерменджиев: Гледаме напред Капитанът Ивелин Попов може и да отложи оттеглянето си от националния

Еврото помага на Германия да не се превърне в Япония

Трето наводнение за седмица във Венеция

Без привилегии за имигрантите от ЕС Ще се чакат 5 г. за социални помощи и ще се плаща допълнителна такса за здраве

11 души бяха ранени при стрелба в кафене в Одрин

Суецкият канал навърши 150 години (ИНФОГРАФИКА) Идеята била замислена още от фараоните

България с исторически успех над Чехия

Израел, САЩ, Германия, Италия и Гърция проведоха военни учения за борба с руските С-400

Половината учители излизат в пенсия

Кметът Фандъкова награди Тео Ушев за принос към културата на София

Съсипаха от подигравки певицата Андреа заради фотошоп Освен недостатъците по лицето си заличи и зърното

Изнасяни ли са доказателства от кабинета на съдия Ценов след самоубийството му?

В разпространено в медиите изявление на политическия съвет на партия „Ред, законност и справедливост“, се поставя въпросът, разпореждал ли е председателят на Софийски градски съд Калоян Топалов да бъдат изнасяни вещи от кабинета на трагично загиналия съдия Цветан Ценов, както и да бъдат изтрити записи от охранителни камери в съда.

Ако подобни действия се потвърдят, то те биха били изключително смущаващи и странни, а пораждат и много допълнителни въпроси, още повече на фона на разкритието, че Ценов се е самоубил само 12 часа, след като е бил привикан за разговор от председателя на съда.

Като магистрат, Калоян Топалов би трябвало много добре да знае, че в този случай единствено органите на досъдебното производство имат правото да извършват претърсване на помещенията, свързани със съдия Цветан Ценов – жилището и работното му място, тъй като там могат да се съдържат доказателства от значение за изясняване на истината за самоубийството. Като административен ръководител на СГС пък, Топалов е бил длъжен не само да не разпорежда влизане в кабинета на Ценов, а да го запечата и да осигури охраната му.

Дали тези действия на Топалов, ако бъдат потвърдени, са опорочили следствените действия, предстои да бъде изяснено. Изключително скандално обаче би било, ако подобни опити за прикриване на улики или за манипулиране на разследването, се окажат действителни.

Сега председателят на СГС трябва да отговори бързо, най-добре на компетентните органи, на няколко въпроса, които „Труд“ също му задава:

1. Разпоредил ли е да се влиза в кабинета на Ценов в деня на смъртта му и да бъдат изнасяни личните вещи на съдията? Какво се е случило с тях?

2. Преглеждани ли са делата му, преди това да сторят следствените органи?

3. Намерено ли е предсмъртно писмо и ако е намерено, защо не е предоставено на следствието?

4. Прикрива ли се по някакъв начин истината за самоубийството на съдия Ценов?

5. Какво са си говорили двамата във фаталния следобед, часове преди магистратът да излезе разстроен от кабинета на началника си и след това да посегне на живота си?

6. Каква е истинската причина за откомандироването на съдия Ценов от СГС, по-малко от два месеца, след като е бил назначен там?

7. Какви дела са били разпределени на Цветан Ценов и оказван ли му е натиск от ръководството на съда, да ги реши по определен начин?

Прокуратурата и следствените органи несъмнено трябва да изяснят всички факти и обстоятелства около смъртта на съдия Цветан Ценов, както и каква е ролята на председателя на СГС в този трагичен случай.

Обществото пък все по-ясно започва да разбира каква всъщност „реформа“ се провежда от кръга „Кумовете“ в съдебната система и на какъв жесток натиск са подлагани служителите на Темида, в опит съдебната власт да бъде окончателно овладяна.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.