Свинското поскъпна с 45% за година Цената му е рекордна за последните 5 години

Българските купувачи на имоти се завърнаха по морето 60% от сключените сделки са с нашенци

Намериха корозирал снаряд във вилна зона „Киноцентъра“ в София

Десет адвокати бранят Баневи в спецсъда (обзор) Оставиха приватизатора в ареста

Трима работници пострадаха след падане от покрив в Чепеларско

Тарашат Кресна за изборен туризъм

Албин Курти: Несправедливо е Албания и Северна Македония да не започнат преговорите за присъединяване към ЕС

Премиерът на Испания посети Барселона Педро Санчес отказа да се срещне с лидера на Каталуния

498 жертви на пътя от началото на годината Младеж загина край Златица

Дневният център за деца с увреждания в Свищов представен в Германия като добра практика

Българин, търсен в Гърция, оставен само с мярка „подписка“

Еврокомисията ще препоръча отпадане на мониторинга над България

Повече българи празнуват Коледа в чужбина

Все повече българи предпочитат да празнуват Коледа и Нова година в чужбина. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за пътуванията на българи в страната и зад граница. Общо 754 800 души са пътешествали по света и у нас в периода октомври-декември 2015 г. Броят им намалява с 4% спрямо същото тримесечие на 2014 г.

Пътувалите в страната са намалели, но в същото време отишлите в чужбина са се увеличили с 19%. Най-големи пътешественици са хората между 25 и 44 години. Около 87% от тях са пътували в България. В чужбина най-много ходят хората между 45 и 64 години, показва националната статистиката.

Статистиката обхваща пътувания с най-различна цел – почивка, гостуване при близки, посещение на културни, спортни или религиозни прояви, обучение, командировки, сключване на сделки. НСИ отчита и пътуванията със служебна цел.
Близо две трети от ходилите в чужбина са отишли на почивка и екскурзия. Около 45% от пътувалите у нас са отишли на гости при свои приятели или роднини.

Статистиката показва, че българите масово предпочитат да организират пътешествията си сами и без предварително да резервират нощувки. Това е валидно за 92% от наблюдаваните от НСИ случаи. Само 4% са използвали услугите на туристическа агенция или туроператор. При излизанията в странство 39% от хората са се обърнали към тях.
Статистиката показва, че при пътуванията в страната 37% от разходите отиват за храна. В чужбина най-много пари се харчат за билети и гориво. Като цяло транспортът изяжда около 40% от бюджета.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.