Румъния подновява ремонта на Дунав мост

Румъния подновява ремонта в сухопътния си участък от Дунав мост, съобщиха от ГКПП. Основната реконструкция, която беше спряна заради лошите зимни условия, трябва да приключи до края на март т.г. Автомобилите ще се пропуска поетапно само в едната лента на платното от граничните власти в Гюргево.

Освен да се ремонтира и укрепи мостът, се рехабилитират пътищата за достъп до митническите пунктове. Северната съседка финансира строителството с 10 млн.евро от еврофондове. Националната компания за автомагистрали и национални пътища на Румъния препоръчва да се изполват други пунктове по общата граница.

На съвместна среща със заинтересовани институции от двата бряга на реката още миналото лято беше уточнено фирмата-изпълнител "Consortium Collini Lavori SpA-Tecnic Consulting" да изготви линеен график за етапите на строителство. Обещанията бяха ремонтът да свърши до 15 декември м.г.

Заради интензивното движение на ГКПП в Русе беше отворен товарен портал. При колони от ТИР-ове митничари обработват автомобили на допълнителни гишета, включително по опашката, за да пестят минути при зелен светофар.

Трафикът се бави още повече заради въведения 100% граничен контрол от Румъния след кървавите атентати в Париж. Всички пътници се регистрират в информационната система на страната. Целта е да се обхванат преминаващите автомобили, като се следи за укриващи се мигранти. Денонощно моста пресичат до 2000 камиона, 25-30 автобуса и 1000 леки коли.

Коментари

Задължително поле