Гьокче: Новата партия на Местан не е родена в турското посолство

Турция не се намесва във вътрешните работи на България, заяви турският посланик у нас Сюлейман Гьокче.

„Тук става въпрос за една инициатива с политически мотиви, но нека да спра тук, защото задача на всеки парламент е да взема всякакви решения”.

Категорично искам да заявя, че това е много тъжно и много жалко, със съжаление чуваме подобно нещо. Турция не само е доказала, че е съсед и добър приятел на България, а също и един съюзник в НАТО и партньор в ЕС и затова, според мен, е доста жалко, че се развиват по този начин нещата, каза Гьокче.

Както преди 15-16 години турският парламент взе единодушно решение и постави нещата така, че Турция не би допуснала разширяване на НАТО преди България и Румъния да станат членки. Да задам един риторичен въпрос - във времето тогава смяташе ли някой това решение за намеса във вътрешните работи на България, пита посланикът.

На въпрос защо за Анкара е важно лидерът да се нарича Местан, а не Ахмед Доган, Сюлейман Гьокче отговори „По този въпрос не бих желал да се произнасям.“ Той отрече и да е оказвано влияние от Турция върху избора кой да бъде лидер на ДПС. Посланикът каза, че за него са изненада информациите, че бъдещата нова партия на Местан е подпомагана от турска страна.

„Новата партия не е родена в посолството на Турция. Според мен трябва да обърнем този разговор към Турция“, избяга от повече конкретика посланикът.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини