Миков: Здравеопазването стана скъпоплатена стока, а не право

Позитивният ефект на вота на недоверие беше отменянето на прилагането на наредбата за доплащане на лекарствата. Това каза пред Нова телевизия председателят на БСП Михаил Миков.

„Вотът беше не беше за министър Москов, а за политиката, която провежда правителството, която прави здравеопазването недостъпно за обикновения български гражданин. Управляващите се опитаха да смачкат мотивите. Министърът в типичния му арогантен стил, се опита да вулгализира, да провокира, да иронизира , а в същото време проблемите остават. Те са част от невидимите резултати, които стават постепенно видими от дясното управление”, каза Михаил Миков.

Политиката на ГЕРБ и на приятелите им от Реформаторския блок обърка тотално здравеопазването. То стана скъпо платена стока, а не право”, допълни той.

По думите му не се прави реформа, след като се създават условия за по-недостъпно здравеопазване. Според него такъв скандал, какъвто бе този с ваксините, не е имало в България досега.

„Смятам, че условие за реформа е когато се подобрят условията за достъп до здравеопазване, а когато се създават предпоставки да ти откажат лечение, защото си в другия списък или ще ти издадат болничен лист, но трябва да си платиш за това”, заяви Миков.

Според лидерът на БСП става ясно, че политиката в сферата на здравеопазването е получила недоверието на 80 народни представители и ясната отговорност пред гражданите като почнат да си плащат от април кого да псуват.

Михаил Миков коментира и спирането на редица обществени поръчки през последните дни.

„На първо място става въпрос за беззаконие. Ако е имало основания тези поръчки да бъдат отменени, те трябва да бъдат казани. Виновните за тях поне трябва да бъдат посочени, да не говорим за наказания. На трето място това създава висока нестабилност и разбирания, че в България премиерът дава и спира обществени поръчки”, коментира Миков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика