Заплати под прикритие с бонуси за БГ разведките

Разузнавачите под прикритие ще получават за себе си заплатите, „предвидени за заеманата длъжност или за изпълняваната професия“, на фиктивното работно място.

Ако възнаграждението на фиктивното работно място е по-ниско от това, което биха вземали в Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), разликата и осигуровките върху него ще бъдат превеждани по сметка в агенцията. Това е записано в проекта за правилник за прилагане на закона за ДАР.

Все пак в специални случаи шпионите може да се разделят с част от заплатата прикритие: ако е по-висока от тази, която вземат в ДАР. В наредбата е записано, че служителите на агенцията могат да са под прикритие в държавната администрация, във фирми или да изпълняват свободна професия. Шпионите ще получават и отпуските, които се полагат на „работните“ им места, а ако те са по-малки от тези в ДАР, ще могат да си ползват разликата след излизане от прикритие. Пенсионирането обаче ще става по правилата за ДАР.

Разузнавачите могат да учат и висше образование, дори и в чужбина за сметка на агенцията, ако председателят реши, че ведомството му има нужда от това. Докато са студенти, агентите имат право на отпуск. След като завършат, те ще са задължени да служат от една до три години.

В ДАР няма да бъдат наемани пенсионери, дори и военни. За започване на работа е нужно удостоверение от районния психодиспансер, но ще минават и проверка на психологическа пригодност.

ДАР бе създадена в началото на тази година, като бе преобразувана Националната разузнавателна служба. Контролът върху нея вече няма да е в правомощията на президента, а на Министерския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини