Шампион по таекуондо продава мартеници, за да ходи по състезания

От няколко седмици 19-годишно момче с гипсирана лява ръка продава мартеници из магазините в центъра на София, след като свършат часовете му в училище. Направила ги е майка му, която е безработна. Вече е измайсторила над 4000, а Йордан Колев ги предлага, за да подпомогне семейния бюджет. Позната история, нали?

Разликата между Данчо и връстниците му в подобна ситуация е, че нашият герой е 9 пъти републикански шампион по таекуондо, а преди няколко месеца стана сребърен медалист на европейското първенство в Букурещ в категория 80 кг. В България от години никой не го е побеждавал, но за да печели битки и медали в чужбина, му трябват средства поне за да пътува. Досега е финансирал участията си само от семейния бюджет.

„Не продавам мартениците, за да събирам средства за състезания. Но парите влизат в семейния бюджет и всъщност отново се връщат при мен“, казва Данчо, който на първото си европейско първенство в Мюнхен е спал в една от гарите на града заради безпаричие.
Сега Йордан Колев се надява да намери средства, за да отиде на престижното световно състезание „Купата на президента“ в началото на април в Бон. Той е убеден, че ще е и първият български таекуондист, който ще се класира на олимпиада.

Засега Данчо получава помощ само от изтънелия семеен бюджет (единственият работещ е баща му - шеф на отдел в МВР) и еднократно 500 лв. от строителна фирма. Спортният министър Красен Кралев се е срещнал с него само за да го поздрави за медала в Букурещ. Данчо е изпратил над 150 имейла до различни фирми с молба за спонсорство, но засега е получил само 11 отговора с едно и също съдържание - че нямат възможност. А за подготовката му са нужни поне 5000 лв. годишно. Мартениците му са с мотиви от трибагреника. Нали целта е един ден да го прослави в целия свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини