Християн Гущеров е освободен от ареста тази нощ

15 организации настояват за среща с премиера за Банско

Лиляна Павлова: България отчита над 600% ръст на приходите и инвестициите в сектора на цифровите технологии

Шофьорка блъсна пешеходка в Търново

Извадиха 8 младежи от снежен капан на пътя Бузлуджа – Шипка

Театърът в Търново купи автомобили с осигурени 29 000 лева от държавата Автопаркът е подновен с два микробуса и камион

Издирват злосторник, нарязал гумите на кола в Търново

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас

Глобиха 3 000 лв. фирма след откъсната ръка

„Труд“ пристигна отвъд Южния полярен кръг

Емил Димитров-Ревизоро: Ще разсекретим всичко около доклада за БАЦИС

АПИ: Над 900 машини обработват пътните настилки в страната

Сменят 30-годишна апаратура в шуменската болница

Московски: След анализите на Световната банка и ЕБВР процедурата за концесията на летище София ще бъде рестартирана

Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Миков: Противопоставянето между майчин и официален език е изкуствено

„У нас темата за майчиния език често се натоварва с емоции и позиции, повлияни от сложната история на взаимоотношенията между общностите в нашия етнически и религиозно пъстър Балкански регион. Случва се да бъде използвана неблагоразумно и за извличане на краткосрочни политически дивиденти за сметка на дългосрочното добруване на всички, за които България е родина“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в Международния ден на майчиния език – 21 февруари, информира пресцентърът на социалистическата партия.

„Нека засвидетелстваме уважение към езиковото и културно разнообразие, както и към многоезичността, която е богатство. Майчиният език е речта, с която всяко дете започва да опознава света наоколо, казва за първи път „мама”. Това е напълно достатъчно, за да проявяваме разбиране към правото и естествената необходимост на околните – български и чужди граждани, етнически българи и българи по рождение – да използват езика на своите родители“, посочва Миков в своя коментар във Фейсбук. „Смятам, че уважението към майчиния език не противоречи на уважението към официалния език на нашата страна – той е майчин за повечето от нас и затова такова противопоставяне е изкуствено“, категоричен е лидерът на социалистите.

Българският език трябва да бъде уважаван, точно както и всеки друг официален символ на нашата държава – българското знаме, българският химн, българският герб, подчертава председателят на БСП. Според него дължим такова отношение на българския не просто, защото е първият славянски език, на който е преведено и написано Божието слово, с което се гордеем. А и защото днес, според Конституцията на съвременна България, „изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани”.

„Ако нямаме уважение към Конституцията си, не уважаваме и държавата си. В дните, в които всякакви самозвани политалхимици с търговски афинитет експериментират върху образованието на децата ни, дължим особено уважение към езика, историята и културата на България като гаранция за бъдещето ни“, заявява Михаил Миков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.