Отворени са граничните пунктове към Гърция, нашите ТИР-ове се изтеглят

Всички гранични пунктове на българо-гръцката граница към момента работят и блокади засега няма.

На ГКПП-Кулата все още е тежко положението с изтеглянето на тежкотоварните автомобили, вчера там колоната беше около 40 км. На ГКПП Илинден и Капитан Петко войвода също има известни затруднения, но през другите пунктове се преминава нормално. Това заяви Йордан Абаджиев от Съюза на международните превозвачи, пред БНР.

В момента на Кулата в посока вход към България движението е интензивно и има близо 4-5- километрова опашка от тежкотоварни автомобили, които се обработват, за да бъдат пропуснати. 8-километрова е опашката в посока изход към Гърция.

Вчера българските фермери вдигнаха контраблокадата от границата и не се предвижда нова такава. Няма яснота обаче кога протестиращите от гръцка страна ще я затворят пунктовете отново. Блокадата вече е равна на милиони евро загуби за земеделските производители у нас. Развалени са стотици тонове земеделска продукция, загубите на ден възлизат на около 800 хиляди евро.

Гръцките фермери се очаква до 10-15 дни да излязат на полето да работят, така че се надяваме блокадите да паднат, допълни Абаджиев. Ние като браншова организация ще подаваме искове, а и всеки превозвач индивидуално ще може да си подава иск. От днес ги призоваваме да подават информация кой какви загуби е претърпял, каза още Абаджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини