Плевнелиев: Евросъюзът трябва да засили контрола по границите си

Необходимо е да засилим контрола по външните граници на Европейския съюз, каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си на „Дондуков“ с с кипърския му колега Никос Анастасиадис, предава БГНЕС.

По време на разговора помежду им двамата държавни глави обсъдили в детайли кризата в Сирия и положението в Северна Африка.

„Обсъдихме безпрецедентния миграционен натиск по европейските външни граници, който е наш общ проблем. Наясно сме, че можем да се справим с миграционната криза само чрез общ европейски подход. Необходимо е да направим ясно разграничаване между бежанците, бягащи от войни и конфликти и икономическите мигранти“, каза Плевнелиев.

Според него ЕС трябва да действа решително за отстраняване за причините на кризите, а не да реагира постфактум, когато милионите бежанци достигнат границите ни.

Отделно Плевнелиев коментира и икономическите отношения между България и Кипър. Той отчете, че двустранният стокообмен се е развил по изключително позитивен начин. „Предварителните данни за 2015 г. показват ръст на стокооборота от 81% между двете страни за 2015 г., спрямо 2014 г. Българският износ отчита ръст от 90% за една година, а кипърският към България отчита ръст от 47%“, отчете държавният глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика