Берковица иска референдум за водата

Градът под Ком застрашава над 150 млн. лева инвестиции в Северозапада

Жители на Берковица са внесли предложение за провеждане на референдум за съдбата на местното ВИК дружество. Допитването обаче може да провали европроекти в региона за над 150 млн. лева.

Според изискване на Европейската комисия всички общини у нас трябва да се включат в областни ВИК асоциации, за да кандидатстват за средства по европрограмите за околна среда и за развитие на селските райони. Част от хората в Берковица обаче се боят, че ако закрият ВИК дружеството си, цената на водата им ще нарасне сериозно, заяви кметът Милчо Доцов.

Градът под връх Ком създаде собствено водно предприятие през 1999 г. Оттогава жителите му плащат само по 0, 97 лв. за кубик вода с ДДС. Според кмета, ако Берковица се включи във водната асоциация, където вече са другите общини, цената ще нарасне над 2,5 пъти, а това ще натовари бюджета на четиричленно семейство с 25,12 лева месечно. „Такова увеличение е тежко, несправедливо и непоносимо за населението. Затова инициативна група граждани е поискала допитване!”, каза Доцов.

Според ВИК експерти и депутати обаче, ако Берковица не се включи във водната асоциация, всичките 11 общини от региона няма да могат да кандидатстват за европейски средства, а това ще ги остави без инвестиции във ВИК сектора и без пречиствателни станции. „Организирането на референдум ще отнеме месеци и ще провали асоциацията и проектите на общините. Ще свикам извънредна сесия на съвета в Берковица - хората трябва да разберат, че ще загубят много средства, чиста околна среда и модерна инфраструктура!”, заяви областният управител Ивайло Петров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони