ЕС и САЩ спорят за международните арбитражи в ТПТИ

Европейският съюз и Съединените щати започнаха нов кръг преговори по търговското споразумение (ТПТИ). Според източници в Брюксел този път за първи път страните ще се съсредоточат върху един от най-спорните въпроси, този за международните арбитражи.

Идеята за съдилищата за решаването на търговски спорове предизвика остри критики в Европа и най-вече в Германия, където хиляди протестираха по улиците на различни градове срещу споразумението. Европейската комисия обяви, че ще направи алтернативно предложение на Вашингтон за създаването на специален съд.

друга част от преговорите касаят митата. След като Съединените щати предложиха премахване на 87.5% от всички мита за внос от ЕС, европейските преговарящи са предложили да свалят 97% от митата според изтекли документи, публикувани от немския уебсайт Correctiv.

Документът разглежда 8000 категории стоки - от храни до химически субстанции, всяка със своя собствена тарифна категория.

EU Observer посочва някои примери за размера на митата в момента: вносът на чушки от САЩ струва 14% от стойността им, митото на рибата е 25%, а на малините – 9%.

В момента тече 12-ият кръг от преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции в Брюксел. Според източници от Брюксел значими конкретни предложения от САЩ не се очакват до края на седмицата.

"Възможно е да завършим преговорите на политическо ниво с настоящата администрация. Въпреки това не можем да скрием трудностите в светлината на многото въпроси, които още не са изяснени", коментират от Брюксел.Европа и Съединените щати планират да завършат преговорите тази година, преди края на мандата на администрацията на президента Барак Обама. Самият Обама ще посеги Германия през април, за да обсъди споразумението с канцлера Ангела Меркел.

Все още обаче някои от проблемите, които предизвикват най-голямо недоволство, като опасенията от проникване на генномодифицирани продукти в Европа и обмена на данни от големите интернет фирми, не са били предмет на обсъждане. Заради това Жерар Арно, посланик на Франция във Вашингтон, смята, че преговорите няма да завършат в планирания срок и постигането на договорка трябва да се очаква най-рано през 2017-2018 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес