Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

ЕС и САЩ спорят за международните арбитражи в ТПТИ

Снимка: БТВ

Европейският съюз и Съединените щати започнаха нов кръг преговори по търговското споразумение (ТПТИ). Според източници в Брюксел този път за първи път страните ще се съсредоточат върху един от най-спорните въпроси, този за международните арбитражи.

Идеята за съдилищата за решаването на търговски спорове предизвика остри критики в Европа и най-вече в Германия, където хиляди протестираха по улиците на различни градове срещу споразумението. Европейската комисия обяви, че ще направи алтернативно предложение на Вашингтон за създаването на специален съд.

друга част от преговорите касаят митата. След като Съединените щати предложиха премахване на 87.5% от всички мита за внос от ЕС, европейските преговарящи са предложили да свалят 97% от митата според изтекли документи, публикувани от немския уебсайт Correctiv.

Документът разглежда 8000 категории стоки – от храни до химически субстанции, всяка със своя собствена тарифна категория.

EU Observer посочва някои примери за размера на митата в момента: вносът на чушки от САЩ струва 14% от стойността им, митото на рибата е 25%, а на малините – 9%.

В момента тече 12-ият кръг от преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции в Брюксел. Според източници от Брюксел значими конкретни предложения от САЩ не се очакват до края на седмицата.

“Възможно е да завършим преговорите на политическо ниво с настоящата администрация. Въпреки това не можем да скрием трудностите в светлината на многото въпроси, които още не са изяснени”, коментират от Брюксел.Европа и Съединените щати планират да завършат преговорите тази година, преди края на мандата на администрацията на президента Барак Обама. Самият Обама ще посеги Германия през април, за да обсъди споразумението с канцлера Ангела Меркел.

Все още обаче някои от проблемите, които предизвикват най-голямо недоволство, като опасенията от проникване на генномодифицирани продукти в Европа и обмена на данни от големите интернет фирми, не са били предмет на обсъждане. Заради това Жерар Арно, посланик на Франция във Вашингтон, смята, че преговорите няма да завършат в планирания срок и постигането на договорка трябва да се очаква най-рано през 2017-2018 година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете