Сага без край: Съд отново пусна колите в Морската градина

Сагата с достъпа на автомобили в северната част на Морската градина във Варна влезе в нов епизод. Броени дни, след като Върховният административен съд постанови, че асфалтът в местността "Салтанат" представлява алейна мрежа, по която по закон паркирането и движението на коли е забранено, Варненският административен съд разпореди общинска полиция да махне КПП-то към тази част на парка.

Решението бе взето от съдия Евелина Попова по повод жалба на две фирми и сдружение, които имат търговски и увеселителни обекти в "Салтанат". В мотивите пише, че зоната е паркова според Общия устройствен план, но той определя само общата структура на териториите.

Конкретното им предназначение се урежда от подробните устройствени планове, а такъв за "Салтанат" няма, упоменават от съда. И препоръчват на местната власт преди да налага глоби за движение в парка, да уреди окончателно устройствения статут на тази част от Морската градина.

Първи гневен коментар по казуса направи във фейсбук кметът на Варна Иван Портних. "Съдът върна Морската градина на колите - нареди общинска полиция да се оттегли. СултанатjQuery19105871377266012132_1456154417497?", написа градоначалникът в своя профил. По-късно от общината обявиха, че ще обжалват решението, а докато се чака резултат общинска полиция ще изпълни разпореждането да махне КПП-то, но ще продължи да глобява колите по алеите, които нарушават Закона за движение по пътищата и общинската наредба за обществения ред. Час по-късно във фейсбук бе обявен граждански протест за днес против решението на съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право