Джордж Клуни - Мистър Холивуд

Джордж Клуни отново нахлу под големия медиен прожектор с любимата си комбинация - голям филм плюс щипка политически активизъм. С образа на интелектуално предизвикана холивудска звезда от 50-те в “Аве, Цезаре” и в ролята на застъпник за бежанците пред европейските лидери в реалния живот Клуни абсорбира тонове медийно внимание и мастило.

За изпълнението му в “Аве, Цезаре” на гениалните майстори братя Коен не може да съществува забележка. Филмът тръгна и в българските кина преди три дена, а 54-годишният Клуни е в топ комедийна форма за четвъртата си колаборация с Джоел и Итън Коен. Те обичат да му дават роли на слабоумници с огромно его и “Аве, Цезаре” не е изключение. Тук Клуни играе Беърд Уитлок - голяма звезда от 50-те години, който е отвлечен от снимачната площадка на епос за римската империя и се озовава в центъра на комунистическа конспирация от брега на Малибу.

В реалния живот политическите залитания на Клуни понякога също могат да се тълкуват като фарс ала братята Коен. Наскоро той стана за смях, като реши да се изкаже по темата с “прекалено белите награди “Оскар” и разкритикува порочния модел, който изключвал представители на малцинствата от добри роли в големите проекти. Самият той не осъзна грандиозната ирония на обстоятелството, че самият Клуни е олицетворение на тази система. В няколко блога, които не следват общия медиен консенус, на холивудските медии беше напомнено, че Клуни пет пъти е имал възможността да наеме цветнокожи таланти за режисьорските си проекти и нито един път не го е правил. Филмите на Джордж Клуни са едни от “най-белите” в мейнстрийм продукции през последните години.

Критиката не го щади и върху извънекранните му дейности. Съвсем наскоро той получи упреци около политическите си изяви в Европа, където беше за наскоро приключилия кинофестивал в Берлин. Клуни се срещна с Ангела Меркел и изрази своята подкрепа за отворените граници и грижата за мигрантите. На пресконференция в Берлин той се ядоса на журналистически въпрос относно стореното от него за бежанците и нахока питащия, като не спираше да изтъква богатата си хуманитарна визитка.

Голяма част от активизма на Клуни наистина заслужава уважение. Особено акциите му след земетресението в Хаити и приноса му в битката за универсалното признаване на геноцида върху арменския народ по време на Османската империя, по което работи заедно със своята съпруга, адвокатка и активистка Амал Клуни. Понякога обаче, унесен в мисията си да закриля онеправданите, Клуни стъпва на криво и прави гафове като този с бежанците и най-вече с “белите “Оскари”.

Богатата му кариера също е наситена с противоречиви избори. Той отплава в историята като най-слабия Батман от критически разнебитената LBGT екстраваганца на Джоел Шумахер “Батман и Робин”. От друга страна, Клуни е единственият човек, номиниран за “Оскар” в шест различни категории - за най-добър актьор, за най-добър поддържащ актьор, за адаптиран сценарий, за оригинален сценарий и за филм. Печели в две от тях - за поддържаща роля в “Сириана” и за продуцирането на “Арго”, незаслужено увенчал се с най-важния “Оскар” преди няколко години.

В крайна сметка Клуни успява да избегне съдбата на Шон Пен, Оливър Стоун и други холивудски титани, които станаха тотално за смях с извънекранните си дейности. Той притежава необходимите ресурси от чаровна самоирония, за да неутрализира повечето критики. Част от успеха му се корени в изречения като това, с което обясни защо няма намерение да става политик: “Вземал съм прекалено много дрога и съм правил секс с прекалено много хора, за да влизам тепърва в политиката.”

Снима се при Джоди Фостър

Най-новата роля на Джордж Клуни обещава да е твърде любопитна. В момента той се снима в Money Monster под режисурата на своята колежка и приятелка Джоди Фостър. Клуни играе ролята на Лий Гейтс - бомбастичен инвеститор на “Уолстрийт”, който едновременно е и телевизионна звезда с шоу за финансови съвети за всякакви ентусиазирани пакостници в костюми. След провала на една съмнителна сделка той и екипът му са взети за заложници в ефир от друг ядосан инвеститор.

ЗА НЕГО

Може да играе всичко

Снимал съм Джордж в няколко свои филма и мога да свидетелствам в полза на неговия широк изпълнителски диапазон. Джордж дълго време беше подценяван от критици и по-претенциозни зрители. Беше жертва на стереотипа за холивудския красавец, а медиите го редуцираха до любимец на дамите с чаровна усмивка. Но Клуни е истински артист, експериментатор и обича да поема творчески рискове. “Оскарът”, който получи за страхотното си изпълнение в “Сириана”, беше повече от заслужен. Клуни е качествена холивудска звезда, в това не трябва да има съмнения.

СТИВЪН СОДЪРБЪРГ, РЕЖИСЬОР

Изключително

прецизен

режисьор

Джордж се оказа извънредно грамотен и способен режисьор. Бях впечатлен от способностите му, докато участвах в неговия политически трилър Ides of March (”Маската на властта”). Не очаквах голяма екранна звезда като него да е толкова отдаден професионалист зад камерата, с внимание към детайла и ефективен подход към работата с актьорите. Смятам, че Клуни се затвърди като един от най-талантливите режисьори актьори на нашето време.

РАЙЪН ГОСЛИНГ, АКТЬОР

Самовлюбен

холивудски

лицемер

Клуни е типичният самовлюбен, нарцистичен, нахален и шумен холивудски либерал. В последно време привлече много внимание върху себе си с коментарите си за кризата с бежанците. Коментари, които той отправя от комфорта на добре охраняван милионер, с имоти в най-сигурните квартали и местности на пранетата. А преди години се изложи с филма си за епохата на макартизма Good Night, and Good Luck, който беше пълен с лъжи и брутална либерална пропаганда. Клуни е завършен лицемер и е готов да скочи срещу собствената си страна, докато игнорира злите дела на враговете на САЩ. Той обича да мисли за себе си като за закрилник на слабите и онеправданите и като смел критик на лошата ни система. Пълни глупости, разбира се.

АН КОУЛТЪР, АВТОР

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица