НСО пази Пеевски от показен разстрел (обзор)

Чужденци поръчали убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщиха източници от спецслужбите. Заради заплахата от вчера той е пазен от държавни гардове от Национална служба „Охрана”.

Сигнал за готвения атентат срещу Пеевски постъпил в петък в комисията към НСО, която предоставя физическа охрана на народни представители, когато са застрашени, съобщи вчера главният секретар на МВР Георги Костов. В комисията участват представители на МВР, ДАНС и НСО.

Информацията за заплаха към Пеевски дошла от разследващия екип, който работел по опита за атентат срещу Алексей Петров. Бившият съветник в ДАНС оцеля в края на октомври м.г., след като по колата му бе стреляно с два гранатомета. За покушението бе арестуван украинецът Роман Логвиненко, а за издирване бяха обявени трима негови съграждани.

Според Костов спецполицаи попаднали на информацията за атентат срещу Пеевски, след като „провели беседи и последващи процесуално-следствени действия”. Така станало ясно, че близо два месеца килъри дебнели депутата от ДПС.

По неофициална информация показания за готвеното покушение дал задържаният Роман Лигвиненко. Източници на „Труд” разкриха, че поръчката идвала от чужденци, а изпълнението й трябвало да бъде възложено на един или двама българи. От службите отказаха коментар.

„Приготовлението включва подробна информация относно навиците и привичките на депутата, посещавани места, които не са медийно огласявани”, каза главният скеретар на МВР. Според него готвеният атентат щял да напомня на разстрела на Дмитрий Минев-Димата Руснака и опита за покушение срещу Златомир Иванов-Златко Баретата. Димата Руснака бе гръмнат на излизане от заведение на бул. „Витоша” през октомври 2004 г. Баретата пък бе улучен в крака на входа на Съдебната палата през януари 2013 г., също на булевард „Витоша”. И двете стрелби бяха показни, а килърите им бяха заели позиции със снайпери в празни апартаменти на отсрещния тротоар.

По разследването били постъпили много конкретни данни и така се стигнало до решението Делян Пеевски да бъде охраняван от НСО. Първоначално той отказал, но вчера се е съгласил.

За втори път службите получават сигнал за готвен атентат срещу Пеевски. В средата на юни 2014 г. бяха задържани трима мъже. Според тогавашната информация от прокуратурата Венцислав Върбанов, Красимир Методиев и Георги Христов са били арестувани за приготовление на убийство на депутата от ДПС. Те прекараха 72 часа в ареста. По-късно съдът ги пусна без мерки за неотклонение, защото не откри доказателства за вината им.

„Единственото установено по делото е намерението на двама от обвиняемите да поставят в охранител на Пеевски техническо средство за наблюдение на движението му”, установи съдът.

По-късно главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че обвиненията били грешка. През септември 2014 г. Софийският апелативен съд окончателно реши, че не е имало опит за убийство срещу Делян Пеевски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини