САЩ и Русия се разбраха, спират огъня в Сирия на 27 февруари

Огънят в Сирия ще бъде прекратен на 27 февруари. Това се казва в съвместно заявление на Русия и САЩ, публикувано от държавния департамент. 

Военните действия ще спрат в 00:00 часа местно време в Дамаск на 27 февруари 2016 г. , става ясно от документа.

„Съединените американски щати и Руската федерация, като съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия се стремим да постигнем мирно разрешаване на кризата в Сирия при пълно зачитане на фундаменталната роля на Организацията на обединените нации.

Ние се ангажираме да осигурим максимална подкрепа за край на сирийския конфликт и създаване на условия за успешен политически преход, ръководен от самите сирийци чрез посредничеството на ООН”, се посочва още в изявлението. В него се подчертава, че условията на примирието се отнасят за всички страни в конфликта, с изключение на терористични групи.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун приветства съобщението за прекратяване на военните действия в Сирия. "Генералният секретар приветства споразумението, обявено от американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров”, заяви говорител на Мун. САЩ също приветстваха окончателното споразумение за прекратяване на огъня в Сирия. Те изразиха благодарност за приноса на Русия и другите членове на Международната група за подкрепа на Сирия. "Днешното споразумение е резултат от съгласуваните дипломатическите усилия на много държави и групи”, заяви Джон Кери.

„Искам да благодаря на всички, които работиха усилено, за да го постигнат, включително делегацията на САЩ и Русия, както и на останалите членове на групата за Сирия”, допълни той. Ръководителят на дипломацията на САЩ предупреди, че предстоят още "значителни предизвикателства". Той увери, че САЩ ще останат бдителни за прилагането на споразумението. 

Коментари

Задължително поле