Намалят дните за предизборни кампании, от 30 стават 21

Да се намали продължителността на предизборните кампании от 30 на 21 дни, предлагат депутатите от ГЕРБ. Това е едно от предложените изменения на Изборния кодекс, внесено в деловодството на Народното събрание в понеделник следобед, предаде БГНЕС.

“Прекалено дългата кампания води до апатия и вместо да мотивира избирателите да гласуват само може да ги отврати от острата политическа дискусия един месец преди изборите”, обясни предложението председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който традиционно оглавява щаба на управляващата партия. 30-дневната кампания води до апатия и умора сред избирателите, поясни той и добави, че предизборната кампания във Франция е две седмици, а в Чехия - 16 дни.

Сред предложенията на ГЕРБ са и изборните секции да отварят в 07.00 часа и да затварят в 20.00 часа, т.е. с един час по-късно.

На изборите до 2018 г. ще се създава възможност за експериментално електронно гласуване по интернет. Изрично се предвижда, че резултатите от гласуването по интернет няма да се взимат предвид при определяне на резултатите от изборите, както и че след провеждането на гласуването ЦИК обобщава резултатите и извършва анализ на гласуването по интернет. Желаещите да гласуват по интернет, ще трябва да го заявят предварително.

От ГЕРБ предлагат и създаването на отделен, 32-ри избирателен район “Чужбина”, “за да може избирателите извън страната да гласуват за кандидатски листи и с преференция, а не само за партии и коалиции”.

Заради решения на Европейския съд за правата на човека, се прави предложение право да гласуват да имат и затворниците, с изключение на осъдените на тежки престъпления. Избирателни права ще имат и лица, които са поставени под ограничено запрещение.

Вносителите на предложенията за промени на Изборния кодекс подчертават, че идеите им са продиктувани от Доклад на ЦИК за проведените през 2014 г. избори, както и препоръки на Венецианската комисия и ОССЕ и Групата държави срещу корупцията – ГРЕКО.

Коментари

Задължително поле