Гаф на президента с венеца за летците (СНИМКИ) На лентата, поднесена от Румен Радев, пише 170 вместо 107 години от създаването на ВВС

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

Председателят на ЕП призова за по-строги санкции на ЕС срещу Турция заради военната й операция в Сирия

Американски дипломати заловени край руски военен полигон Объркали два града, Москва предложи да им купи карта

Тръгнаха първите камиони с бюлетини за 5 области в страната

Атанас Фурнаджиев подаде оставка като Вицепрезидент на БФС

Българите вярват повече на Путин, отколкото на Меркел Това показва проучване на изследователския център „Пю”

„Витрувиански човек” на Да Винчи показват в Лувъра

Coфийcĸият гpaдcĸи cъд отмени промяната на режима на Бyдимиp Kyйoвич

744 предприятия движат икономиката Само 35 са големите компании в строителството, а 10 са в селското стопанство

Пускат нова банкнота от 50 лв.

Турция вдига разходите за отбрана с още 5 млрд. долара

Започна заседанието на Европейския съвет (СНИМКИ)

Херо остава далеч от националния

Ще строят нов пътен възел за връзка с магистрала „Тракия“ в Сливенско

Пловдивският митрополит скочи срещу честванията на Априлското въстание навръх Великден

Без нито един свещеник ще преминат планираните за 1 май тържества в Панагюрище по случай 140-годишнината от Априлското въстание, ако кметът на общината Никола Белишки не ги пренасрочи за 2 май (понеделник), за да не съвпадат с Великден. Това става ясно от открито писмо на пловдивския митрополит Николай до кмета Белишки и Общински съвет-Панагюрище, в което владиката благодари за „добрината“ да го информират за намеренията и инициативите си юбилейната годишнина да бъде отбелязана на 1 май, а не както е традиционно на 2 май (20 април плюс 13 дни по новия календар).

Идеята на градската управа в Панагюрище е да се използва почивния неделен ден за провеждане на възстановка на събитията от тази знаменателна в българската история дата през 1876 г. около църквата „Свето Въведение Богородично“ в сутрешните часове и вечерна заря-проверка в памет на загиналите. Възстановката обаче предвижда достъпът до църквата да бъде временно ограничен и то навръх Великден, което според пловдивския владика е абсолютно неприемливо.

„Това е Великден – Празникът на празниците, денят за прослава на нашия Спасител Господ Иисус Христос. На Великден е недопустимо провеждането на каквито и да е други празници, за да не се отклонява съзнанието на вярващите от най-великото събитие в историята на човечеството Възкресение Христово. На Великден не се освещават нови църкви, не се ръкополагат дякони и свещеници, не се извършват венчания. Не се прави помен, а зарята-проверка по същество представлява помен в светски вариант, както изобщо отбелязването на смъртта. Защото Иисус Христос дойде, за да я победи и я победи! Не вярвам панагюрци да искат точно на Великден централният храм на града да бъде затворен, или с ограничен достъп заради театрална възстановка. Затварянето на храма точно в този ден, от гледна точка на Църквата, е недопустимо и немислимо, т.е. няма как да стане“, пише митрополит Николай.

Той предлага честването на 140-годишнината от Априлското въстание да бъде изместено за 2 май, но ако зарята-проверка и останалите мероприятия останат на 1 май, „църквата няма как да попречи“. „Просто в този случай нито аз, нито който и да е друг свещеник ще участваме в събитието. Отсега заявяваме, че светските чествания точно в този ден са в противоречие със светата православна вяра и се приемат от вярващите християни за богохулство и грях. Смесването на двата празника само ще отнеме от значението и на двата“, твърди още митрополит Николай.

Той уточнява, че през цялата Светла седмица по принцип помени не се правят, но по изключение би дал разрешение на вярващите да присъстват на зарята-проверка на 2 май. От Община Панагюрище засега нямат становище по писмото на владиката и отказват да коментират дали ще се съобразят с искането му.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.