Мазилка падна от къща и рани жена в Пловдив

Бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с държавния глава и премиера на Косово

Създател на “Новичок”: Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора Вил Мирзаянов не очаква отровеният Сергей Скрипал и дъщеря му да се възстановят

Германският министър на икономиката предупреди САЩ да не се опитват да разделят Европа с вносните мита

Екипите на “Аварийна помощ и превенция” са се отзовали на 28 сигнала за паднали дървета и опасни ламарини в София

Зам.-кметът Евгени Крусев: До месец започва ремонтът на столичния булевард “Арсеналски”

Как се прави КЕКС Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши

Жерар Депардийо даде своя глас за президент на Русия в Париж

Президентът на Сирия Башар Асад посети сирийските военнослужещи в Източна Гута

“Черно море” забрави как се бие

Силният вятър остави три села в Ловешко без ток

ЦИК на Русия: Към 17 ч. избирателната активност за президент е достигнала до 51,9%

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се насочи към проверка на богатство, свързано с Кремъл

Моуриньо оплю играчите на “Юнайтед”

Франция не признава изборите в Крим за руски президент

Пловдивският митрополит скочи срещу честванията на Априлското въстание навръх Великден

Без нито един свещеник ще преминат планираните за 1 май тържества в Панагюрище по случай 140-годишнината от Априлското въстание, ако кметът на общината Никола Белишки не ги пренасрочи за 2 май (понеделник), за да не съвпадат с Великден. Това става ясно от открито писмо на пловдивския митрополит Николай до кмета Белишки и Общински съвет-Панагюрище, в което владиката благодари за “добрината” да го информират за намеренията и инициативите си юбилейната годишнина да бъде отбелязана на 1 май, а не както е традиционно на 2 май (20 април плюс 13 дни по новия календар).

Идеята на градската управа в Панагюрище е да се използва почивния неделен ден за провеждане на възстановка на събитията от тази знаменателна в българската история дата през 1876 г. около църквата “Свето Въведение Богородично” в сутрешните часове и вечерна заря-проверка в памет на загиналите. Възстановката обаче предвижда достъпът до църквата да бъде временно ограничен и то навръх Великден, което според пловдивския владика е абсолютно неприемливо.

“Това е Великден – Празникът на празниците, денят за прослава на нашия Спасител Господ Иисус Христос. На Великден е недопустимо провеждането на каквито и да е други празници, за да не се отклонява съзнанието на вярващите от най-великото събитие в историята на човечеството Възкресение Христово. На Великден не се освещават нови църкви, не се ръкополагат дякони и свещеници, не се извършват венчания. Не се прави помен, а зарята-проверка по същество представлява помен в светски вариант, както изобщо отбелязването на смъртта. Защото Иисус Христос дойде, за да я победи и я победи! Не вярвам панагюрци да искат точно на Великден централният храм на града да бъде затворен, или с ограничен достъп заради театрална възстановка. Затварянето на храма точно в този ден, от гледна точка на Църквата, е недопустимо и немислимо, т.е. няма как да стане”, пише митрополит Николай.

Той предлага честването на 140-годишнината от Априлското въстание да бъде изместено за 2 май, но ако зарята-проверка и останалите мероприятия останат на 1 май, “църквата няма как да попречи”. “Просто в този случай нито аз, нито който и да е друг свещеник ще участваме в събитието. Отсега заявяваме, че светските чествания точно в този ден са в противоречие със светата православна вяра и се приемат от вярващите християни за богохулство и грях. Смесването на двата празника само ще отнеме от значението и на двата”, твърди още митрополит Николай.

Той уточнява, че през цялата Светла седмица по принцип помени не се правят, но по изключение би дал разрешение на вярващите да присъстват на зарята-проверка на 2 май. От Община Панагюрище засега нямат становище по писмото на владиката и отказват да коментират дали ще се съобразят с искането му.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.