Пловдивският митрополит скочи срещу честванията на Априлското въстание навръх Великден

Без нито един свещеник ще преминат планираните за 1 май тържества в Панагюрище по случай 140-годишнината от Априлското въстание, ако кметът на общината Никола Белишки не ги пренасрочи за 2 май (понеделник), за да не съвпадат с Великден. Това става ясно от открито писмо на пловдивския митрополит Николай до кмета Белишки и Общински съвет-Панагюрище, в което владиката благодари за "добрината" да го информират за намеренията и инициативите си юбилейната годишнина да бъде отбелязана на 1 май, а не както е традиционно на 2 май (20 април плюс 13 дни по новия календар).

Идеята на градската управа в Панагюрище е да се използва почивния неделен ден за провеждане на възстановка на събитията от тази знаменателна в българската история дата през 1876 г. около църквата "Свето Въведение Богородично" в сутрешните часове и вечерна заря-проверка в памет на загиналите. Възстановката обаче предвижда достъпът до църквата да бъде временно ограничен и то навръх Великден, което според пловдивския владика е абсолютно неприемливо.

"Това е Великден - Празникът на празниците, денят за прослава на нашия Спасител Господ Иисус Христос. На Великден е недопустимо провеждането на каквито и да е други празници, за да не се отклонява съзнанието на вярващите от най-великото събитие в историята на човечеството Възкресение Христово. На Великден не се освещават нови църкви, не се ръкополагат дякони и свещеници, не се извършват венчания. Не се прави помен, а зарята-проверка по същество представлява помен в светски вариант, както изобщо отбелязването на смъртта. Защото Иисус Христос дойде, за да я победи и я победи! Не вярвам панагюрци да искат точно на Великден централният храм на града да бъде затворен, или с ограничен достъп заради театрална възстановка. Затварянето на храма точно в този ден, от гледна точка на Църквата, е недопустимо и немислимо, т.е. няма как да стане", пише митрополит Николай.

Той предлага честването на 140-годишнината от Априлското въстание да бъде изместено за 2 май, но ако зарята-проверка и останалите мероприятия останат на 1 май, "църквата няма как да попречи". "Просто в този случай нито аз, нито който и да е друг свещеник ще участваме в събитието. Отсега заявяваме, че светските чествания точно в този ден са в противоречие със светата православна вяра и се приемат от вярващите християни за богохулство и грях. Смесването на двата празника само ще отнеме от значението и на двата", твърди още митрополит Николай.

Той уточнява, че през цялата Светла седмица по принцип помени не се правят, но по изключение би дал разрешение на вярващите да присъстват на зарята-проверка на 2 май. От Община Панагюрище засега нямат становище по писмото на владиката и отказват да коментират дали ще се съобразят с искането му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини