Система при лавинна опасност и на Седемте езера

Система за тестване изправността на лавинните уреди, ползвани от скиори, сноубордисти, а и от туристите в района на Седемте рилски езера, е монтирана на изхода на хижа "Рилски езера“, съобщиха арендаторите на обекта вчера.

"Бийп чекът" е монтиран по идея на Българската асоциация за ски, сноуборд и системата на екстремните спортове - АСССЕС. Струва около 1000 лева, осигурени от собствениците на съоръжения и обекти по Езерата. При преминаване покрай него устройството проверява дали скиорът /сноубордистът/ е включил на режим "предаване" своя лавинен уред и дава звукова и светлинна сигнализация. Системата издава звуков и светлинен сигнал в зелено, ако всичко е изправно, и съответно – в червено, ако лавинният уред е повреден или не е в готовност.

Оборудването и изправните технически средства увеличават шансовете за оцеляване при лавина, каквито се случват зимата и в този циркус - Седемте рилски езера. На няколко участъка на Седемте рилски езера от десетина години скиори и сноубордисти опитват екстремниспускания, карат по необработени, но атрактивни маршрути и участъци на планината. Новата система ще се ползва на 100% и от тях.

30% намаление за седалковия лифт от хижа Пионерска до Рилски езера за клиентите с карта обяви собственикът на съоръжението и шеф на "Рила спорт" Славейко Стайков вчера. Лифтът и влекът за абонатите с карта иначе са 31 лева. Ползването на лифта от туристи пък е 18 лева - за качване и слизане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини