"Хюриет": Зорница Апостолова е българският дипломат, изгонен от Турция

Турция е отговорила на обявяването за персона нон грата на неин дипломат в България, като е поискала първият секретар на консулството в Истанбул Зорница Петрова Апостолова да бъде отзована. Това пише турският вестник „Хюриет”, цитиран от бТВ, два дни след изгонването на Угур Емироглу. Изданието отбелязва, че случващото се е поредна индикация за напрежението между двете страни, след като южната ни съседка свали руски самолет.

От МВнР на този етап нямат официален коментар по темата, но още преди дни ведомството обяви и че не може да се очаква такъв.

Това се случва след като България изгони втори турски дипломат заради намеса във вътрешните ни работи. Първо си тръгна генералният консул в Пловдив Алпер Акташ. След това за персона нон грата беше обявен представителят на турската дирекция на вероизповеданията Дианет в Бургас Угур Емироглу. В отговор на това стана ясно, че Анкара е поискала да си върнем нашия консул от Истанбул.

Турският всекидневник "Хюриет" цитира информациите в медиите у нас за изгонването на зам.-консула Емироглу, включително и обвиненията, че е извършвал действия, които са несъвместими с дипломатическата служба и се е опитвал да оказва влияние на българските мюсюлмани.

Според източници на изданието, турските власти са определили действията на нашата страна като „безпочвени”, но София не е променила позицията си и това е довело до прилагането на принципа на реципрочност и обявяването на Апостолова за персона нон грата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини