ГЕРБ предлага в Изборния кодекс: Затворници с леки присъди да гласуват

Има идея за район “Чужбина”

Електронното гласуване пак експериментално през 2018 г.

Затворниците с по-леки присъди ще могат да гласуват на избори, ако бъдат приети промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ. Лишаването от право на глас ще остане само за най-тежките престъпления.

В мотивите на законопроекта пише, че има такива препоръки от Венецианската комисия и ОССЕ, цитират се и решения на Европейския съд за правата на човека. Предлага се право да гласуват да получат и част от поставените под запрещение. Тежки престъпления са тези, които се наказват с лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

ГЕРБ предлагат за парламентарните избори през 2018 г. да се въведе експериментално електронно гласуване по интернет, но в едва до 20 секции в чужбина. След анализ на ЦИК електронното гласуване ще се въведе за следващите избори, което означава то да е факт чак през 2022 г.

Да се създаде 32-ри избирателен район “Чужбина”, предлагат още от ГЕРБ. Така сънародниците ни зад граница ще могат да гласуват не само за партии и коалиции на парламентарни избори, но и за листи и да използват преференцията. Вдига се обаче прагът за преференциален избор на общински съветници за местния вот. Предизборната кампания да е 21 дни, вместо сегашните 30, настояват още от мнозинството. Ще се променят и мандатите в изборните райони, тъй като сега във Видин един депутат се избира от 24 638 избиратели, а в Кърджали от 44 768 души.

В ЦИК ще бъде създадено постоянно звено, което да обучава членовете на секционните комисии, а не както сега обучаващите да са само членове на ЦИК. Лошо обучените местни комисии са една от причините за големия брой невалидни бюлетини и поправките на изборни протоколи на последните избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика